Nieuws
Bas Stunnenberg ontvangt Hermesdorf-Talentprijs 2019
19 december 2019
De prijs, een plaquette met de beeltenis van prof. Hermesdorf en een oorkonde, wordt maandag 6 januari uitgereikt door het college van bestuur tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit. Meer toelichting bij deze toekenningen volgt dan.
Niet-dystrofische myotonie is een zeldzame ziekte waar zo’n driehonderd mensen in Nederland aan lijden. Het is een erfelijke vorm van spierstijfheid, waarbij patiënten door een foutje in de spanningskanalen hun spieren moeilijk kunnen ontspannen na inspanning. Lange tijd was er geen behandeling, totdat artsen op het idee kwamen patiënten mexiletine voor te schrijven. Dit middel is oorspronkelijk een middel tegen hartritmestoornissen. Bas Stunnenburg, neuroloog in het Radboudumc, toonde in onderzoek aan dat mexiletine een goede werking heeft voor patiënten met niet-dystrofische myotonie.
Neuroloog Bas Stunnenberg van het Radboudumc ontvangt de Hermesdorf-Talentprijs 2019. De Hermesdorfprijzen gaan elk jaar naar een onderzoeker aan het begin van haar of zijn carrière en een senior onderzoeker van de Radboud Universiteit en/of Radboudumc die met hun onderzoek een belangrijke maatschappelijke impact hebben gehad. De Hermesdorfprijs gaat naar klimaatwetenschapper en universitair hoofddocent in innovatiestudies en duurzaamheid bij de afdeling Milieukunde Heleen de Coninck.
De prijs, een plaquette met de beeltenis van prof. Hermesdorf en een oorkonde, wordt maandag 6 januari uitgereikt door het college van bestuur tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit. Meer toelichting bij deze toekenningen volgt dan.
Inbreng in maatschappelijke discussie over te dure geneesmiddelen
Neuroloog Bas Stunnenberg ontvangt de Hermesdorf-Talentprijs (voorheen Hermesdorfprijs junior) voor zijn inbreng in de maatschappelijke discussie over te dure geneesmiddelen. Hij onderzocht in zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Neurologie en Health Evidence dat het medicijn mexiletine – oorspronkelijk een middel tegen hartritmestoornissen – bewezen effectief is voor de zeldzame spieraandoening niet-dystrofische myotonie. Een fabrikant kocht het patent op en zet het nu tegen het 20-voudige op de markt. Het Radboudumc is bezorgd of mexiletine tegen die prijs nog wel goed beschikbaar blijft voor patiënten. Het BNNVARA-programma Kassa en De Volkskrant besteedden hier uitgebreid aandacht aan.Niet-dystrofische myotonie is een zeldzame ziekte waar zo’n driehonderd mensen in Nederland aan lijden. Het is een erfelijke vorm van spierstijfheid, waarbij patiënten door een foutje in de spanningskanalen hun spieren moeilijk kunnen ontspannen na inspanning. Lange tijd was er geen behandeling, totdat artsen op het idee kwamen patiënten mexiletine voor te schrijven. Dit middel is oorspronkelijk een middel tegen hartritmestoornissen. Bas Stunnenburg, neuroloog in het Radboudumc, toonde in onderzoek aan dat mexiletine een goede werking heeft voor patiënten met niet-dystrofische myotonie.
Niet 4.000 maar 80.000 euro per patiënt per jaar
Kort nadat Stunnenberg zijn onderzoeksresultaten publiceerde, patenteerde farmaceut Lupin Pharmaceuticals het middel. Mexiletine kreeg vervolgens via de Europese Medicijnen Autoriteit de ‘weesgeneesmiddelenstatus’, als middel tegen de zeer zeldzame spierziekte. Met die status heeft Lupin voor tien jaar lang exclusief de zeggenschap over mexiletine. Met als gevolg dat de farmaceut de prijs in ons omringende landen (Verenigd Koninkrijk, Duitsland) heeft opgevoerd naar het 20-voudige. Hierdoor kost het middel niet de oorspronkelijke 4.000 euro per jaar per patiënt, maar 80.000 euro. In Nederland is de prijs nog niet bekend, maar ook hier wordt een vergelijkbare prijsstijging verwacht. Gevolg is dat de toegankelijkheid van het middel onder druk komt te staan.‘Patiënten moeten niet de dupe worden’
Stunnenberg vind het van het grootste belang dat mexiletine toegankelijk blijft voor zijn patiënten, zodat zij het beste middel blijven krijgen voor hun spieraandoening. ‘Dat is waarvoor ik dokter ben geworden en dat is waarom we onderzoek hebben gedaan naar mexiletine’, aldus de neuroloog. ‘Het is onaanvaardbaar dat dit middel door de exorbitante prijsstelling niet meer vergoed dreigt te worden, terwijl het om exact hetzelfde medicijn gaat als vóór de prijsstijging. Er worden allerlei creatieve tijdelijke oplossingen bedacht, maar het is de vraag of deze oplossingen op langere termijn houdbaar zijn. We worden in een houdgreep genomen door de farmaceut. Dat is onacceptabel. Wij nodigen graag de minister en alle betrokken partijen uit om samen tot een maatschappelijk verantwoorde, duurzame oplossing te komen, zodat de patiënten met deze zeldzame ziekte niet de dupe worden.’-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
19 december 2024Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer