Nieuws Vijf MKB bedrijven en Radboudumc ontwikkelen helende omgeving voor patient

30 mei 2018

Het Radboudumc en vijf Gelderse MKB-bedrijven ontvangen twee miljoen subsidie van de provincie Gelderland (EFRO) om ziekenhuiskamers te ontwikkelen die een helende effect hebben op elke individuele patiënt. Leidend voor de inrichting is het persoonlijke profiel van de patiënt. Dat dynamische profiel bepaalt het herstelprogramma, waarin ook games, geuren, beelden en virtual reality onderdelen zijn opgenomen.

Chirurg Harry van Goor is initiatiefnemer van het ambitieuze project, waarin de omgeving als uitgangspunt wordt genomen om de gezondheid van een patiënt na een grote operatie te verbeteren. Geen pillen dus, maar videoprojecties, games en geuren die bijdragen aan het herstel. Van Goor: “De normale medische behandeling vindt natuurlijk gewoon plaatst, maar we willen door een slimme inrichting van de ruimte, de eenpersoons kamer in het ziekenhuis, het herstel bevorderen. Het project wordt uitgevoerd door het Radboudumc en de Gelderse MKB-bedrijven Relitech, Big4data, Yellow Riders, Centre4moods en Arbol Al, die samen ook drie miljoen investeren.”
 
Vier belangrijke zaken
Als onderdeel van het project is een slim gepersonaliseerd en interactief herstelbevorderend systeem (IHS) ontworpen. Zestigplussers (vooral die leeftijdscategorie wordt in het ziekenhuis opgenomen) krijgen de mogelijkheid om via dat systeem hun eigen herstel te bevorderen. Van Goor: “Uit eerder onderzoek weten we dat vier zaken enorm belangrijk zijn voor dat herstel. Zorg ervoor dat de patiënt zo min mogelijk pijn heeft, goed slaapt, weinig stress ervaart en al snel weer gaat bewegen, desnoods in bed. Dat hebben we samengevat in Relief, Rest, Relax en Recover, kortweg R4. Het programma heet R4HEAL, wat je kunt lezen als Room for Heal.”
 
Bosrijke omgeving
Hoe werkt het programma? Voor de opname wordt het profiel van de patiënt opgemaakt. Is hij (of zij) een ochtend- of avondmens, wat belangrijk is voor het bepalen van de nachtrust? Is hij snel gestrest, heeft hij een lage pijndrempel of juist niet? Op basis van dat profiel én een continue monitoring met sensoren van zijn toestand en reacties, ontstaat een gepersonaliseerd advies. Dat geeft weer richting aan de tools die worden ingezet, zoals health games en audiovisuals. Games kunnen afleiden van de pijn en de stress verminderen. Een bosrijke omgeving, waterval of paradijselijk zandstrand kunnen, afhankelijk van wat de patiënt op prijs stelt, op de wand worden geprojecteerd.
 
Zelflerend systeem
Van Goor: “Belangrijk onderdeel van het IHS, het interactief herstelbevorderend systeem, is het voorspellen van wat de patiënt graag wil op basis van algoritmen en kunstmatige intelligentie. Dit zelflerende analysesysteem maakt het mogelijk dat het persoonlijke advies aan betekenis blijft winnen en er ook in het algemeen extra kennis wordt opgedaan die ook voor toekomstige patiënten bruikbaar is.”
 
Testen voor de praktijk
De EFRO-subsidie is bedoeld om de effectiviteit en werkzaamheid van het systeem aan te tonen (valideren), zodat ziekenhuizen op basis van bewezen effecten het systeem kunnen invoeren. Van Goor: “Het Radboudumc is niet alleen projectpartner om de diverse onderdelen van de helende ruimte in de eigen ziekenhuispraktijk te testen bij vrijwilligers, verpleegkundigen en artsen, maar wil bij bewezen effectiviteit ook in de geplande nieuwbouw met het concept aan de slag.”
­­­­­­­­-
EFRO-subsidie voor grote R&D Projecten
Project: R4Real, Make Healing Sensible Again - Relax, Relief, Rest at night and Recover = Room for Heal
Deelnemende MKB-bedrijven: Relitech, Big4data, Yellow Riders, Centre4moods en Arbol Al

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet