Nieuws Experiment in ziekenhuizen: minder meten, meer kwaliteit

22 maart 2018

Het Radboudumc, UMCG en Rijnstate experimenteren met het verminderen van de regeldruk. In experiment ZIRE (Zinvolle Registratie) worden registraties beperkt tot een kernset van zinvolle kwaliteitsindicatoren, indicatoren die bruikbaar zijn voor kwaliteitsverbeteringen en relevant zijn voor patiënten. Met het verminderen van deze regeldruk krijgen zorgverleners meer tijd voor de patiënt.

Ziekenhuizen leggen jaarlijks zeer uitgebreid verantwoording af over de kwaliteit van de geleverde zorg. Deze zogenaamde kwaliteitsmetingen worden uitgevraagd door bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), zorgverzekeraars en de wetenschappelijke verenigingen. Dit levert veel registratielast op. Een deel van de kwaliteitsmetingen wordt door zorgverleners als weinig relevant ervaren, omdat ze niets zeggen over de daadwerkelijke uitkomsten voor patiënten. Om daar iets aan te veranderen, willen ze nu de focus verleggen van het registreren van alledaagse handelingen, bijvoorbeeld uitgevoerde pijnmetingen, naar registratie van patiëntuitkomsten en – ervaringen. 

Het UMCG, Radboudumc en Rijnstate hebben van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een tijdelijke vrijstelling gekregen voor het aanleveren van (een deel van) deze kwaliteitsmetingen. De IGJ heeft haar vertrouwen in het experiment uitgesproken en er zijn concrete afspraken gemaakt over het aanleveren van een specifiek aantal indicatoren, de zogenaamde kernset, in plaats van de verplichte indicatoren die door de IGJ worden uitgevraagd.

In de loop van 2018 en 2019 wordt gekeken welk effect dit heeft op de kwaliteit van geleverde zorg in de drie ziekenhuizen waar het experiment gaat lopen. Ook wordt gekeken of de regeldruk inderdaad afneemt en of dat leidt tot betere kwaliteit van zorg voor de patiënt. Binnen het experiment krijgen zorgverleners ruimte om zelf te kunnen werken aan het continu verbeteren van kwaliteit van zorg.

Zinvolle registratie op de Intensive Care afdeling
In het Radboudumc wordt het experiment op de afdeling Intensive Care afdeling uitgevoerd. Artsen, verpleegkundigen, ex-IC-patiënten en hun naasten hebben gezamenlijk een kernset van 16 zinvolle indicatoren samengesteld. De kernset geeft inzage in de kwaliteit en veiligheid van zorg in de volle breedte: de randvoorwaarden voor goede IC-zorg, de uitkomsten van de geleverde zorg en de ervaringen van patiënten en hun naasten. Tevens geeft de kernset inzage in de veiligheidscultuur en wijze waarop wordt geleerd van incidenten.

Met deze kernset wil de IC-afdeling van het Radboudumc patiënten, bestuurders en toezichthouders het vertrouwen geven dat op deze afdeling continu wordt gewerkt aan kwaliteitsverbeteringen en het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg aan iedere patiënt, met nauwe betrokkenheid van de naasten.

Vanaf half mei wordt de zinvolle kernset van indicatoren op de IC-afdeling ingevoerd en worden niet-zinvolle registraties tijdelijk losgelaten.
 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet