Nieuws Teun Bousema benoemd tot hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten

2 oktober 2018

Dr. Teun Bousema is met ingang van 1 september 2018 benoemd tot hoogleraar Epidemiology of Tropical Infectious Diseases aan het Radboudumc.

Epidemioloog en malaria-onderzoeker Teun Bousema (1977) een van de meest actieve Nederlandse onderzoekers op het gebied van tropische geneeskunde, parasitologie en infectieziekten. Hij is gespecialiseerd is in de biologie en epidemiologie van de malariaparasiet Plasmodium falciparum. Bousema is wereldwijd expert op het gebied van de verspreiding van malaria en ontwikkelde met zijn groep verschillende interventies om de overdracht van de malaria parasiet naar de mug te blokkeren. Dit is ook het onderwerp waarop Bousema in 2007 cum laude promoveerde aan de Radboud Universiteit, nadat hij daarvoor in 2000 zijn MSc in Biomedical Health Sciences had behaald.

Na zijn promotie werkte Bousema enkele jaren in Engeland en verschillende Afrikaanse landen aan grootschalige studies om de verspreiding van malaria beter in kaart te brengen. Veel van zijn werk richtte zich op het kwantificeren van de bijdrage van verschillende bevolkingsgroepen aan malariaverspreiding. Door zijn werk is het belang van ‘stille malaria’, symptoomloze malaria-infecties, voor malaria controle en eliminatie op de kaart gezet. Hiernaast ontrafelde zijn groep de menselijke afweerrespons die de verspreiding van malaria kan remmen en droeg in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling van nieuwe transmissieblokkerende medicijnen en vaccins. Sinds 2012 is hij wetenschappelijk medewerker en teamleider infectious disease epidemiology van de afdeling medische microbiologie in het  Radboudumc.
 
Bousema kreeg voor zijn baanbrekende werk twee keer een bijdrage van de Bill &Melinda Gates Foundation en diverse onderzoeksprijzen, waaronder een Rubicon, een Marie Curie, een ERC Starting Grant  en een NWO-Vidi grant.  Zijn werk werd bekroond met de Merial Award voor parasitologen en de Eijkman Medaille voor Tropische Geneeskunde. Bousema is Honorary lecturer aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) in Londen. 

Lees meer over malaria in wetenschap uitgelicht.

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet