Het Radboudumc heeft onlangs het BREEAM ‘excellent’ certificaat ontvangen voor het ontwerp van haar nieuwbouw ‘gebouw S’. Hiermee is het Radboudumc het eerste universitair medisch centrum in Nederland dat dit certificaat ontvangt. Daarin heeft het ontwerp ook nog de hoogste score behaald tot nu toe van de ziekenhuizen in NL. Het ziekenhuis streeft (samen met de Radboud Universiteit) naar maximale positieve impact op de gezondheid en minimale negatieve impact op het milieu. Het behalen van dit certificaat past naadloos binnen de ambitieuze doelen die het ziekenhuis voor zichzelf heeft gesteld.
Het ontwerp scoort hoog op een aantal cruciale onderdelen, waaronder- De energie- en waterstromen worden in verschillende groepen gemeten voor een goed inzicht in het verbruik.
- Waterbesparend sanitair, kranen en douches.
- Warmte-koudeopslag (WKO) met warmtepomp voor de opwekking van warmte en koude, en zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit. Hiermee wordt een CO2-reductie behaald van 30% ten opzichte van traditionele opwekking.
- Het consequent gebruik van besparende maatregelen op het gebied van energie (EPC) waaronder drievoudig, zonwerend glas, luchtdicht bouwen, warmteterugwinning van de ventilatielucht en LED-verlichting. Dit zorgt voor een energieprestatie die 30% lager is dan de wettelijk verplichte waarde voor nieuwbouw.
- In het gebouw komen energiezuinige liften, optimaal op elkaar afgestemd en o.a. met remenergieterugwinning.
- In het ontwerp zijn keuzes gemaakt uit het oogpunt van materiaalbesparing en milieuprestatie. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een draagconstructie met zo min mogelijk beton.
- Vanuit ecologisch oogpunt zijn maatregelen opgenomen in het ontwerp zoals vleermuiskasten, gierzwaluwkasten en specifieke beplanting/daktuin.
- Verlichting en apparatuur zijn zó ontworpen dat er zo min mogelijk overlast is (van licht of geluid) voor de omgeving én de eigen gebruikers.
“Het BREEAM excellent certificaat is een mooie stap in ons pad naar ECHT duurzame patiëntenzorg,” Eric Mimmel, Programmamanager Duurzaamheid Radboudumc.
BREEAM
BREEAM staat voor een onafhankelijke beoordeling van de daadwerkelijke mate van duurzaamheid van gebouwen en gebieden in 5 klassen. De certificeringsmethodiek bestaat uit 9 onderwerpen waarop punten gescoord kunnen worden door aantoonbare maatregelen te treffen. Bij oplevering wordt het gebouw geïnspecteerd en het definitieve certificaat verstrekt. Het duurzame ontwerp is door Radboudumc ontwikkeld in samenwerking met het ontwerpteam bestaande uit EGM architecten, Deerns, Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs bv, Peutz, Suzanne Holtz Studio, DGMR en ptg advies. DGMR heeft als BREEAM expert de certificering begeleid.
Voor meer achtergrondinformatie over gebouw S zie de bouwspecial.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering
15 mei 2023Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.
lees meerStart duurzame sloop westflank van het Radboudumc 97% hergebruik materialen & vrijgekomen ruimte wordt landschapspark
22 maart 2023Sloop oude hoofdgebouw officeel van start. Bestuurder Mark Janssen verwijderde eigenhandig een deel van de luifel.
lees meerKoning opent nieuw hoofdgebouw Radboudumc
13 september 2022Donderdag 29 september opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw en de vernieuwde campus van het Radboudumc.
lees meer