Nieuws Radboudumc en vluchtelingenwerk vinden elkaar in de zorg

19 juni 2018

Dat is het resultaat van het selectietraject de afgelopen zes maanden waarin het Radboudumc de stoute schoenen aantrok en vluchtelingenwerk vroeg mee te denken over hoe ze vluchtelingen met een C-status en een medische achtergrond konden werven voor de opleiding tot operatieassistent.

Op de huidige arbeidsmarkt is het knap lastig om goede operatieassistenten te werven. Ook is het steeds lastiger om voldoende kandidaten met de juiste kwaliteiten voor de opleiding te vinden. Het Radboudumc ging daarom op zoek naar een alternatieve aanwas van studenten voor de opleiding tot operatieassistent. Een van de routes die ze wilden onderzoeken was die van vluchtelingen met een C-status (verblijf- en werkstatus) met een medische achtergrond. Dit, omdat bekend is dat binnen deze populatie veel potentieel zit, welke niet of nauwelijks de kans krijgen om enigszins op hun niveau een opleiding te volgen of aan het werk te gaan. Een gemiste kans voor de maatschappij, maar óók voor het Radboudumc en de OK.

Selectietraject
In december 2017 legden Barbara Betel, manager van de OK en Anna van der Hoek, hoofd van de zorgopleidingen van de Radboud Health Academy (initiatiefnemers voor deze pilot) voor het eerst contact met vluchtelingenwerk. ‘Barbara Betel; 'Gezamenlijk hebben we communicatie, voorwaarden en een inschrijf- en motivatieformulier opgesteld en uitgezet binnen de regio. Zo kwamen we vrij snel in contact met vluchtelingen met het juiste profiel die interesse hadden in meer informatie over de opleiding ’. Kandidaten met een verblijf- en werkvergunning, een medische achtergrond en die de Nederlandse taal lezen en spreken.

Van de 27 kandidaten die zich aanmeldden, hebben we 9 kandidaten geselecteerd op het soort medische achtergrond, hun motivatie, taalniveau en indien nodig de bereidheid om te verhuizen naar de omgeving Nijmegen. Na een informatie- en selectiebijeenkomst zijn uiteindelijk 6 kandidaten verder gegaan naar de laatste selectieronde. Hiervan starten uiteindelijk 2 kandidaten met de opleiding tot operatieassistent.

De kandidaten hebben heel verschillende achtergronden. Een van de kandidaten is Ziad Ovet, opgeleid en in Syrië werkzaam geweest als veearts en technisch en mechanisch monteur. De geselecteerde kandidaten voldoen aan de door de toezichthouder kwaliteit zorgopleidingen (CZO) wettelijk gestelde toelatingseisen van de opleiding.

Taal, cultuur en begeleiding
Betel; 'Op basis van ervaring in voorgaande trajecten met buitenlandse collega’s op onze werkvloer, weten we dat taal en cultuur belangrijke thema’s zijn om aandacht aan te besteden'. Het thema taal aan de kant van de kandidaten (medische terminologie, schrijven van rapportages etc) en cultuurbegrip aan beide kanten, bij zowel de OK als bij de kandidaten. Voor beiden thema's wordt, deels in samenwerking met de HAN, een programma opgezet en is subsidie aangevraagd.

De begeleiding van de studenten ligt zoals gebruikelijk is bij deze opleiding bij de HAN, de RHA en de professionals op de werkvloer. Voor de begeleiding is extra subsidie aangevraagd om dit te kunnen organiseren. Op de OK wordt de begeleiding ingericht via een buddy-systeem. Operatieassistenten die zelf graag de begeleiding van deze studenten op zich willen nemen krijgen hiervoor een aparte training.

De zorg heeft voordurend te maken met krapte op de arbeidsmarkt. De pilot met deze studenten wordt daarom op de voet gevolgd door andere afdelingen binnen het Radboudumc.
 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet