Nieuws Nieuwe 3D echotechniek voor betere diagnose vaatziekten

8 november 2018

Het project ULTRA-X-TREME krijgt 4 miljoen euro subsidie van NWO-TTW voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen. Hoogleraar Medische Ultrageluidtechnieken Chris de Korte van Radboudumc en Universiteit Twente leidt het project.

Bloedvatproblemen kunnen levensgevaarlijk zijn. Zo worden herseninfarcten vaak veroorzaakt door aderverkalking in de halsslagaders, en fatale scheuringen van de buikslagader door verzwakking van de vaatwand. Artsen bepalen de kans op vaatcomplicaties door het meten van de doorsnede van die vaten, bijvoorbeeld met behulp van echografie. Dit blijkt maar een beperkte voorspellende waarde te hebben, waardoor mensen onnodig risicovolle behandelingen ondergaan en gevaarlijke gevallen gemist worden.
 
Nieuwe technieken
Binnen het programma Ultrafast Ultrasound Imaging for Extended Diagnosis and Treatment of Vascular Disease (ULTRA-X-TREME) gaat een internationaal onderzoeksteam nieuwe nauwkeurige echotechnieken ontwikkelen om vaatwanden en bloedstroming driedimensionaal in beeld te brengen. Zij krijgen hiervoor een subsidie van 4 miljoen euro uit het Perspectief programma van NWO-TTW. Onder leiding van hoogleraar Medische Ultrageluidtechnieken Chris de Korte werken de onderzoekers de komende vijf jaar aan nieuwe echo-opnemers, contrastmiddelen en analysetechnieken om beter te kunnen bepalen wanneer een vaatbehandeling nodig is.
 
Consortium
Het ULTRA-X-TREME consortium verenigt ziekenhuizen en internationale industriële partners met Nederlandse onderzoeksgroepen op het gebied van echografische technieken en biomechanica van de bloedvaten. Deelnemers aan het programma zijn (in alfabetische volgorde): ANSYS, Bracco Suisse S.A., Catharina ziekenhuis, Erasmus MC, Harteraad, Mindray, Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVVV), Philips Electronics Nederland, Pie Medical Imaging, Radboudumc, Rijnstate ziekenhuis, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TOMTEC Imaging Systems, Universiteit Twente, Vermon S.A. en Verasonics.
 

Meer nieuws


Radboudumc benoemt verpleegkundig directeur in alle zorgcentra Verpleegkundige kennis optimaal benut

9 november 2022

Met de benoeming van verpleegkundig directeuren krijgt deze beroepsgroep een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Radboudumc naar zorg gericht op de vraag van en waarde voor de patiënt.

lees meer

Een jaar corona: de rol van (anti)stolling bij COVID-patiënten

19 mei 2021 COVID-patiënten in het ziekenhuis hebben mogelijk baat bij een extra dosis antistollingsmedicatie, tenzij ze al op de intensive care liggen. De eerste onderzoeken wijzen niet alleen op een lagere kans op trombose, maar ook op een minder ernstig verloop van de infectie met het coronavirus. lees meer

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

1 maart 2021 Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om oorzaken van pijn op de borst in de kransslagaders van het hart te onderzoeken. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet