Samen beslissen over een operatie Bij kankerbehandelingen wordt er vaak gestreefd naar een zo lang mogelijke overleving. Maar voor kwetsbare ouderen is de kwaliteit van leven en functioneren soms belangrijker dan de kwantiteit. Toch worden oudere patiënten met darm- en alvleesklierkanker vaak nog geopereerd zonder voldoende betrokken te worden in de besluitvorming. Dat concludeert Noralie Geessink van het Radboudumc in haar onderzoek waar ze 6 september op promoveerde. Ze ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.
In de komende jaren zal het aantal ouderen met kanker toenemen. Door bijkomende ziekten en kwetsbaarheid bij deze patiënten worden behandelbesluiten steeds complexer. Juist bij kwetsbare ouderen is vaak niet de kwantiteit maar de kwaliteit van leven en functioneren belangrijk. Operaties bij ouderen met darmkanker of alvleesklierkanker hebben een hoog risico op negatieve uitkomsten, dus de besluitvorming moet zorgvuldig verlopen. Zeker omdat er alternatieven zijn, zoals chemotherapie, bestraling, minder invasieve operaties of ‘niets’ doen.Met gedeelde besluitvorming (of: shared decision-making) worden patiënten betrokken in de moeilijke besluitvorming rondom wel of niet opereren. In dit samenwerkingsproces nemen patiënten, naasten en zorgprofessionals samen behandelingsbesluiten. Artsen maken gebruik van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs dat er is en daarnaast worden de waarden, doelen en voorkeuren van de patiënt meegenomen.
Noralie Geessink analyseerde onder andere tien gesprekken tussen chirurgen en patiënten en zag dat gemiddeld slechts twee procent van de totale gesprekduur over gedeelde besluitvorming ging. Om dit in de toekomst te verbeteren ontwikkelde ze de EASYcare in Geriatric Onco-surgery (EASY-GO) interventie. De interventie voor chirurgen en verpleegkundig specialisten bestaat uit een training en werkmethode gericht op het in kaart brengen van kwetsbaarheid van de patiënt en de toepassing van gedeelde besluitvorming.
Geessink evalueerde de methode aan de hand van patiëntervaringen voor en na het invoeren van EASY-GO. “Zowel personeel als patiënten waren enthousiast. Ik denk dat de methode medisch personeel hulp kan bieden in de gesprekken met oudere chirurgische kankerpatiënten.”
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Radboudumc 3D Lab en MAINIAC ronden opleidingsprogramma Oekraïense zorgprofessionals af met symposium Kennis delen op het gebied van 3D-techniek en specialistische prothese-revalidatie
10 november 2024Afsluiting van het eerste deel van het opleidingsprogramma Superhumans, waarbij Nederlandse 3D-technieken en revalidatie expertise worden gedeeld met 400 Oekraïense medisch specialisten.
lees meerBurgers spreken zich uit over aanvaardbare prijzen van dure geneesmiddelen
4 november 2024Wat vindt de maatschappij aanvaardbare prijzen en uitgaven voor geneesmiddelen? Het Radboudumc onderzoekt deze vragen in een Burgerforum, i.s.m. onderzoeksbureau Motivaction.
lees meer