Een groot Europees samenwerkingsverband van universiteiten en bedrijven krijgt een budget van 130 miljoen euro voor het opzetten van een netwerk voor medicijnonderzoek bij kinderen. Deze samenwerking moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelingen voor kinderen in Europa. Het is de grootste Europese investering ooit in medisch onderzoek bij kinderen. In het project gaan 33 academische en 10 industriële partners uit 20 Europese landen samenwerken. Kinderarts en hoogleraar Klinische Farmacologie Saskia de Wildt van het Radboudumc coördineert de Nederlandse bijdrage.
Kinderen zijn medisch gezien geen kleine volwassenen. Hun lichaam ontwikkelt zich en zij gaan anders om met geneesmiddelen. In Nederland worden 750 verschillende medicijnen aan kinderen voorgeschreven, waarvan de helft nooit goed bij hen is onderzocht. Kinderen hebben bij deze geneesmiddelen een verhoogd risico dat het niet werkt of dat zij (ernstige) bijwerkingen krijgen. Nieuwe geneesmiddelen moeten sinds 2007 volgens Europese wetgeving onderzocht worden bij kinderen, maar dat blijkt in de praktijk erg lastig te zijn.Gevoelig onderwerp
Medicijnonderzoek bij kinderen is een gevoelig onderwerp in de medische wetenschappen, zowel vanuit een medisch als ethisch perspectief. Verbetering van de onderzoeksinfrastructuur is een belangrijke stap om kinderen mee te laten doen in de medische vooruitgang, zegt Saskia de Wildt van het Radboudumc: “Het is moeilijk onderzoek, wat aangepast moet worden aan kinderen. Denk bijvoorbeeld aan zo min mogelijk bloed afnemen, een drankje gebruiken in plaats van tabletten, of andere manieren om het effect van medicijnen te meten. Ook ontbreekt het vaak, ook in Nederland, aan goede ondersteuning in ziekenhuizen om dit soort onderzoek snel en goed kunnen doen. Dat komt ook omdat het tot voor kort niet verplicht was nieuwe geneesmiddelen te onderzoeken bij kinderen.”
Gevoel van urgentie
Het Europese project sluit aan bij het werk van I-ACT for Children in de Verenigde Staten. “Zo kunnen we de beschikbaarheid van wetenschappelijke informatie versnellen,” zegt Saskia de Wildt, “Er is nog nooit zoveel geld geïnvesteerd in de kindergeneeskunde. We willen met deze investering ervoor zorgen dat nieuwe kindstudies zo goed en zo kindvriendelijk mogelijk worden. Dit gaan we doen door met hulp van experts uit heel Europa advies te geven aan bedrijven en andere onderzoekers als zij een geneesmiddel willen onderzoeken en het studieplan gaan schrijven. Het Radboudumc gaat ook een Nederlands netwerk (PEDMED-NL) opzetten samen met kinderartsen en de kinderziekenhuizen in Nederland.”
Meer informatie: http://conect4children.org/2018/04/10/the-c4c-project-has-been-approved/
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
19 december 2024Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer