Nieuws Grant van bijna 1 miljoen euro voor onderzoek bekkenbodemproblemen

4 december 2018

Onderzoekers van de afdelingen Gynaecologie, Urologie en Genetica van het Radboudumc en twee Nijmeegse bedrijven hebben een EFRO (European Fund for Regional Development) grant gekregen van 948.808 euro voor onderzoek naar bekkenbodemproblemen binnen het DIABIP-project. Deze subsidie kan bijdragen aan een betere voorspelling en behandeling van bekkenbodemproblemen.

Er zijn meerdere oorzaken voor bekkenbodemproblemen. Zowel erfelijke als omgevingsfactoren spelen hierbij een rol. 1 op de 5 vrouwen ondergaat gedurende haar leven een operatie voor verzakking of urineverlies. De effectiviteit van de behandelingen is over het algemeen niet hoog. Bij 10% van de vrouwen is een heroperatie nodig. De medische kosten van bekkenbodemproblematiek voor de maatschappij bedragen jaarlijks 75 miljoen euro.

‘Met de EFRO grant doen wij onderzoek naar de genetische en biologische processen die betrokken zijn bij het ontstaan van bekkenbodemproblemen’, vertelt onderzoeksleider Kirsten Kluivers. ‘We gebruiken genetische en expressiedata om zogenaamde moleculaire landschappen voor bekkenbodemproblematiek te bouwen. Een moleculair landschap is een overzichtskaart waarin alle eiwitten die betrokken zijn bij een ziekte weergegeven worden. Het bedrijf Drug Target ID heeft deze techniek al succesvol toegepast voor andere aandoeningen.’

Risico en effectiviteit voorspellen

Aan de hand van een moleculair landschap kunnen alle betrokken eiwitten geïdentificeerd worden. In celstudies bekijken onderzoekers van de afdelingen Gynaecologie en Urologie of deze eiwitten daadwerkelijk betrokken zijn. In deze celstudies bekijken de onderzoekers ook welke bestaande medicijnen eventueel voor de behandeling van bekkenbodemproblemen gebruikt kunnen worden. Kirsten Kluivers: ‘We willen vervolgens een genetische test ontwikkelen. Met behulp van deze test kunnen we voor iedere patiënt het risico op bekkenbodemproblemen  en de effectiviteit van mogelijke behandelingen voorspellen.’

DIABIP, diagnose en behandeling van incontinentie en prolaps (verzakking), is een project dat geleid wordt door gynaecoloog Kirsten Kluivers, binnen het onderzoeksthema Reconstructive and regenerative medicine. DIABIP is een onderzoekssamenwerking tussen de afdelingen Gynaecologie (teamleider: Kirsten Kluivers), Urologie (teamleider: Egbert Oosterwijk) en Genetica (teamleider: Marieke Coenen) van het Radboudumc en twee Nijmeegse bedrijven: Drug Target ID (teamleider: Geert Poelmans) en Nimagen (teamleider: Joop Theelen).

De onderzoeksgroep van het DIABIP-project.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet