Nieuws CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct

4 december 2018

CardiacBooster, een spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Met de lening kan de spin-off de ontwikkeling versnellen van een apparaat, dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

Kritieke fase overbruggen
Een hartinfarct beschadigt de hartspier. Na zo’n infarct pompt het hart bij ongeveer vijf procent van de patiënten niet genoeg bloed rond. Het gevolg? Het lichaam en het hart krijgen te weinig bloed. Ondanks een goede en uitgebreide behandeling overleeft slechts de helft van deze patiënten de eerste dertig dagen na het infarct. Daniël van Dort, arts bij de afdeling hartlongchirurgie van het Radboudumc, heeft specifiek voor deze moeilijke fase na het infarct de CardiacBooster ontwikkeld. Van Dort, uitvinder van de technologie en CSO van CardiacBooster: “Dit apparaat vergroot de pompfunctie van het hart in die kritieke fase, waardoor de kans op overleving van deze patiënten groter wordt.”
 
Cruciale ontwikkelingsfase
Ook Florian Ludwig, de CEO van CardiacBooster, is blij met de toekenning: “De lening van RedMedTech versnelt de ontwikkeling en de preklinische testen van de technologie van ons bedrijf. We komen daardoor we weer een stap dichter bij de behandeling van deze groep patiënten.” Dirkjan Masman, voorzitter van de Stichting RedMedTech Discovery Fund: "Met deze lening dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van CardiacBooster. Zo kunnen ze de cruciale ontwikkelingsfase naar vervolgfinanciering overbruggen en in de provincie Gelderland wetenschappelijk onderzoek proberen om te zetten in concrete producten voor de patiënt.” De Stichting RedMedTech Discovery Fund  stimuleert innovatieve startups in Life Sciences & Health in de provincie Gelderland.
 
Kansen creëren in Gelderland
Naast CardiacBooster ontvingen ook de startups CitiusBio en Binnovate Digital Health een lening uit het fonds. CitiusBio is een medtech bedrijf in Nijmegen dat een point-of-care-platform met eigen diagnostische assays ontwikkelt. Binnovate Digital Health is een digital health startup in Nijmegen met een zelfmanagementplatform voor mensen met chronische nieraandoeningen.
Startups kunnen een maximumlening aanvragen van 250.000 euro die gebruikt mag worden om intellectueel eigendom te verwerven, pre-seed activiteiten op te zetten en of een proof-of-conceptstudie te ontwikkelen. Met dit fonds wil de provincie Gelderland kansen creëren voor innovatieve ondernemers in de regio. Startups die willen uitzoeken of ze voor zo’n lening in aanmerking komen, kunnen contact opnemen met de Innovatie Scouts van Briskr (www.Briskr.eu) voor ondersteuning bij de aanvraag.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Radboudumc benoemt verpleegkundig directeur in alle zorgcentra Verpleegkundige kennis optimaal benut

9 november 2022

Met de benoeming van verpleegkundig directeuren krijgt deze beroepsgroep een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Radboudumc naar zorg gericht op de vraag van en waarde voor de patiënt.

lees meer

Een jaar corona: de rol van (anti)stolling bij COVID-patiënten

19 mei 2021 COVID-patiënten in het ziekenhuis hebben mogelijk baat bij een extra dosis antistollingsmedicatie, tenzij ze al op de intensive care liggen. De eerste onderzoeken wijzen niet alleen op een lagere kans op trombose, maar ook op een minder ernstig verloop van de infectie met het coronavirus. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet