Nieuws Achteruitgang Parkinson vangen in hersenscans

7 juni 2018

Rick Helmich, onderzoeker bij het Donders Center for Medical Neurosciences, krijgt een subsidie van 693.000 dollar van de Michael J Fox Foundation. Hiermee kan hij onderzoek doen naar de hersenmechanismen die verantwoordelijk zijn voor de progressie van de ziekte van Parkinson. In het onderzoek maakt hij gebruik van de gegevens die verzameld worden in de Parkinson Op Maat studie.

De ziekte van Parkinson is progressief. Klachten beginnen vaak geleidelijk en nemen na verloop van tijd toe. De snelheid en de manier waarop dit gebeurt, verschilt per patient. Over het mechanisme hierachter is nog weinig bekend. Een nieuwe hypothese die Helmich wil onderzoeken is of de progressieve achteruitgang onstaat als hersengebieden niet meer in staat zijn taken van andere hersengebieden over te nemen. Een alternatieve verklaring die hij wil onderzoeken is of een toenemend gebrek aan dopamine de ziekteprogressie veroorzaakt.
 
Voor zijn onderzoek gaat Helmich gebruik maken van hersenscans van parkinsonpatienten, die zowel aan de start als twee jaar na de studie verzameld worden. Bij het maken van deze scans voeren patiënten in de fMRI scanner een taak uit, terwijl de hersenactiviteit wordt gemeten in de basale ganglia (hersengebieden die afhankelijk zijn van dopamine) en in de hersenschors (het hersengebied wat vermoedelijk taken overneemt van andere gebieden). Gedurende het onderzoek houdt Helmich ook bij hoeveel patiënten achteruit gaan. Het onderzoek start eind 2018.

Lees ook meer over het onderzoek Parkinson op Maat

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet