KWF Kankerbestrijding kent 4,88 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in het Radboudumc in Nijmegen. Het betreft 8 onderzoeken naar onder andere schildklierkanker, leukemie, melanoom, zaadbalkanker, eierstokkanker en hoofd- halskanker. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 22 miljoen euro werd toegekend aan 11 verschillende onderzoeksinstituten.
Binnen het onderzoeksthema immuuntherapie gaat dr. Harry Dolstra onderzoek doen naar een behandeling met ‘natural killercellen’ tegen hardnekkige of teruggekeerde leukemie. Natural killercellen (NK-cellen) zijn van nature aanwezige afweercellen die ongewenste indringers kunnen vernietigen. Dolstra is erin geslaagd om deze NK-cellen in groten getale te kweken uit stamcellen. Hij ontvangt ruim 1,2 miljoen euro om bij patiënten te onderzoeken of deze NK-cellen effectief leukemiecellen kunnen bestrijden.
Alpe d’HuZes: behandeling tegen angst voor terugkeer van kanker
Van de 4,88 miljoen euro die naar Nijmegen gaat is ruim 1,3 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen 3 projecten worden gefinancierd, waaronder dat van prof. Judith Prins. Haar onderzoeksgroep heeft - met eerdere steun van KWF - een behandeling tegen angst voor terugkeer van kanker ontwikkeld. Om deze behandeling voor meerdere patiëntgroepen in de reguliere zorg opgenomen te krijgen, moet nog een haalbaarheids- en effectiviteitstudie gedaan worden. Hiervoor krijgt zij 4,5 ton.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Radboudumc Centrum voor Oncologie Nieuws homepage Patientenzorg en Nieuws en verhalen
Meer informatie
Meer nieuws

Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten
5 april 2024De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.
lees meer
Verwijderd eierstokweefsel kankervrij terugplaatsen
20 februari 2024Terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel bij vrouwen die kanker hebben overwonnen geeft een risico op terugkeer van diezelfde kanker. Lotte Eijkenboom onderzocht hoe dat risico is te elimineren door aanwezige kankercellen in eierstokweefsel te vernietigen zonder de eicellen te...
lees meer