Zestien onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit krijgen een Veni-subsidie van NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het gaat om bedragen van maximaal 250.000 euro waarmee veelbelovende jonge wetenschappers gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder kunnen ontwikkelen.
Hieronder een overzicht van de gehonoreerde projecten, op volgorde van achternaam van de onderzoeker. Het volledige overzicht van alle 154 Veni-toekenningen is te vinden op de website van NWO.Radboudumc
Cel oppervlakte eiwitten: een onontdekte bron van antigenen
Frans Bianchi, Tumorimmunologie
Zieke cellen presenteren aan de buitenkant kleine stukjes eiwit (epitopen), waardoor het immuunsysteem ze kan herkennen en opruimen. Veel epitopen zijn via nog onbekende mechanismes afkomstig van membraaneiwitten. Middels fluorescente chemische reporters kijkt Bianchi hoe deze gepresenteerd worden.
Verklevingen in beeld
Richard ten Broek, Heelkunde
Verklevingen zijn inwendige littekenweefsel strengen en zijn een veelvoorkomende oorzaak voor chronische buikklachten na operaties. In dit onderzoek wordt een nieuwe methode ontwikkeld om dit littekenweefsel met bewegende MRI beelden op te sporen. Tevens bestudeert Ten Broek of met deze nieuwe techniek patiënten met chronische buikpijn doelmatiger kunnen worden behandeld.
Het plaatje van ADHD compleet maken
Martine Hoogman, Genetica
De beperkingen van ADHD zijn bekend, minder weten we over positieve kanten van ADHD, zoals creativiteit. Om het plaatje van ADHD completer te maken, wil Hoogman creativiteit in de onderliggende neurobiologie onderzoeken in grootschalige klinische en populatie studies. Resultaten zullen bijdragen aan onderwijs, behandeling en kwaliteit van leven van patiënten.
Loopstoornissen bij Parkinson: naar persoonsgerichte revalidatie
Jorik Nonnekes, Revalidatiegeneeskunde
Loopstoornissen komen veel voor bij de ziekte van Parkinson. Het lopen verbetert vaak door toepassing van compensatiestrategieën. Deze compensatiestrategieën zijn nooit systematisch onderzocht, en hierdoor is de huidige behandeling suboptimaal. Om uiteindelijk persoonsgerichte revalidatieprogramma’s te kunnen ontwikkelen, onderzoekt Nonnekes welke compensatiestrategieën het lopen verbeteren, en bestudeert hij het onderliggende werkingsmechanisme.
Zorg voor Parkinson thuisbrengen
Nienke de Vries-Farrouh, Neurologie
Nienke de Vries-Farrouh onderzoekt of het gebruiken van een draagbare sensor die het vallen en lichamelijke activiteit automatisch kan meten relevante informatie oplevert over het functioneren van mensen met Parkinson. Ook bekijkt ze of patiënten en fysiotherapeuten deze informatie kunnen gebruiken om de behandeling beter af te stemmen op de individuele patiënt.
Radboud Universiteit
Quantumsferen in de wiskunde
Francesca Arici, Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics
Sferen zijn wiskundige vormen met veel symmetrie die perfectie uitstralen. Door deze op een bepaalde manier aan elkaar vast te plakken ontstaan nieuwe ruimten, die wiskundig hoogst interessant zijn. Arici onderzoekt quantummechanische versies van dergelijke constructies om de gereedschappen van algebraïsche topologie beschikbaar te maken voor quantumtheorie.
Terug aan het werk na zwangerschapsverlof: wat zijn de consequenties voor de baby?
Roseriet Beijers, Behavioural Science Institute
Een goede start is belangrijk voor een gezond en gelukkig leven. In de eerste maanden na de bevalling gaan veel moeders weer aan het werk. Dit project onderzoekt of de stress rondom werkhervatting zijn weerslag heeft op de zorg, borstvoeding, en babyontwikkeling. Resultaten
hebben implicaties voor de wetenschap en maatschappij.
Turbulente interacties tussen dubbelsterren
Nadejda Blagorodnova, Astrofysica
Sterren gaan over het algemeen niet alleen door het leven maar komen in paren of kleine groepen. Door gebruik te maken van telescopen over de hele wereld zal Blagorodnov licht werpen op samensmeltingen van dubbelsterren.
De receptie van Augustinus in middeleeuwse prekencollecties
Shari Boodts, Historical, Literary and Cultural Studies
In het spoor van de vroegmiddeleeuwse prekencollectie van Alanus van Farfa zal Broodts onderzoeken hoe de verspreiding, bewerking, en re-interpretatie van de preken van Augustinus van Hippo in middeleeuwse liturgische handschriften de vorming van zijn autoriteit in het Latijnse Westen reflecteert en beïnvloedt.
Reflectief equilibrium en de deugd van de verstandigheid
Rob Compaijen, Ethiek en moraalfilosofie
Hoewel reflectief equilibrium de meest invloedrijke methode is om morele kwesties op te lossen, is ze niet kritisch genoeg. In dit onderzoeksproject wordt de vernieuwende mogelijkheid verkend om reflectief equilibrium te versterken door haar aan te vullen met een theorie over de deugd van de verstandigheid.
‘Kan ik dat nog een keer zien?’ Terugspoelen en vooruitspoelen in het visuele brein
Matthias Ekman, Psychonomie en cognitieve psychologie
In Netflix kun je gemakkelijk terugspoelen of vooruitspoelen naar een andere scène. Het brein gebruikt een soortgelijk mechanisme - het herhaalt eerdere ervaringen en spoelt vooruit om op toekomstige gebeurtenissen te anticiperen. Ekman wil weten hoe dit mechanisme de waarneming van onze wereld beïnvloedt.
Zijn leptoquarks de ultieme oplossing?
Nikolina Ilic, Institute of Mathematics, Astrophysics and Particle Physics
De afgelopen jaren laten een aantal verschillende metingen afwijkingen zien van het buitengewoon succesvolle Standaard Model. De beste verklaring hiervoor is het bestaan van leptoquarks. Ilic wil naar leptoquarks zoeken met de ATLAS detector. Daarnaast wil zij de ATLAS-detector verbeteren, zodat deze veel gevoeliger wordt voor processen met leptoquarks.
Nieuwe stikstofcyclusbacteriën voor drinkwaterproductie
Maartje) van Kessel, Microbiologie
De productie van zuiver drinkwater wordt steeds moeilijker en de bacteriën welke hierbij van cruciaal belang zijn, zijn niet goed bestudeerd. Binnen dit project wordt de rol van deze nieuwe stikstofcyclusbacteriën in drinkwaterproductie onderzocht zodat dit proces geoptimaliseerd kan worden.
Geheugen in één atoom
Brian Kiraly, Natuurkunde
Geheugen is een kritisch onderdeel van de hedendaagse computertechnologie. Ook al worden geheugenchips kleiner, beter en sneller toch komt de limiet hiervan in zicht. Dit voorstel onderzoekt de fundamenten van een baanbrekende technologie om informatie op te slaan in individuele atomen.
Verbonden door muziek. Huismuziek, emotie en sociale relaties in Nederland, 1815-1914
Floris Meens, Europese cultuurgeschiedenis
Wat betekent muziek voor mensen? Die vraag staat centraal in Verbonden door muziek. Dit project onderzoekt de correlatie tussen huismuziek, emoties en sociale verbanden in Nederland tijdens de periode bij uitstek waarin de klassieke muziekcultuur vorm kreeg.
Context, verwachting, en bewuste waarneming
Eelke Spaak, Donders Instituut
Hoe wij ons bewust worden van de wereld wordt voor een belangrijk deel bepaald door wat ons brein verwacht dat er gaat komen. Spaak brengt in kaart wanneer deze verwachtingen ons helpen, of juist hinderen; en welke neurale systemen hier een rol in spelen.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
3 januari 2025Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer