Nieuws Radboudumc geeft startsein voor nieuwbouw

24 oktober 2017

Het Radboudumc gaat starten met de aanbesteding van het nieuwe hoofdgebouw (zogenoemd gebouw S). Dit is onderdeel van een groter plan voor een nieuwe campus, waarin zorg, onderwijs en onderzoek duidelijk zichtbaar en met elkaar verbonden zijn. Het plan wordt in delen uitgevoerd. Verwacht wordt dat de bouw van gebouw S, van aanbesteding tot ingebruikname, ongeveer 3,5 jaar in beslag gaat nemen.

Het Radboudumc wil vooroplopen in de ontwikkeling van duurzame, betaalbare en innovatieve gezondheidszorg. Hierbij zijn persoonsgerichtheid, doelmatigheid, duurzame netwerken en onderscheidende kwaliteit leidend. Dit komt onder andere in de bouw tot uiting in meer en ander gebruik van technologie, in nieuwe manieren van samenwerken en in compact en intensief gebruikmaken van bestaande en nieuwe huisvesting.

De keuzes die we gemaakt hebben bij het ontwerp van gebouw S volgen volledig onze visie ‘less bricks, more bytes, different behaviour’. Hiermee komen we tegemoet aan de trends en ontwikkelingen die we zien in de maatschappij. Concreet betekent dit voor ons nu dat we toewerken naar ondermeer een forse vermindering van vierkante meters aan gebouwoppervlakte en gebruik gaan maken van meer geïntegreerde moderne technologie," zegt René Bleeker, directeur projectbureau Bouwzaken.

Gebouw S
Het ontwerp en de uitvoering van gebouw S voldoen ruimschoots aan deze criteria. Er is gekozen voor een moderne vertaling van de Bossche School-stijl, waarbij de kliniek en poliklinieken zijn georganiseerd rondom drie centrale open ruimtes. Dit biedt overzicht en zorgt dat de ruimtes niet massaal aanvoelen. Het ontwerp van de ruimtes – inrichting en uitrusting – laat toe dat de ruimtes flexibel te gebruiken zijn, mocht de behoefte aan aantal en aard van de ruimtes veranderen in de toekomst.
 
In de nieuwbouw zullen intelligente gebouwbeheersystemen worden toegepast voor bijvoorbeeld de real-time monitoring van het gebruik van werkplekken en de locatie van mensen en medische apparatuur. Daarnaast krijgen samenwerken en ontmoeten uitdrukkelijk de aandacht. Voor dit laatste zijn onder andere ontmoetingsplekken (zogenoemde hubs) gecreëerd voor alle gebruikers, zowel medewerkers als wetenschappers, patiënten en andere gasten.
 
Ook komen thema’s zoals ‘verbinding met de natuur’ en ‘openheid’ terug in het ontwerp. Zo heeft het gebouw veel daglicht, is beplanting geïntegreerd en hebben patiënten makkelijk toegang tot de buitenruimten.

 “Ik heb als patiënt tegen heel wat blinde muren aangekeken, in de toekomst kun je hier naar buiten kijken,” Ria Bloembergen-Lubbers, patiënt
 
Patiënt denkt mee
Radboudumc vindt het belangrijk om patiënten actief te betrekken bij alle activiteiten.  Daarom hebben patiënten ook een belangrijke rol gespeeld in het totale ontwerpproces van gebouw S.

Doelmatig bouwen
Gebouw S zal een groot aantal gebouwen vervangen. Gebouwen aan de oost- en westzijde  van het ziekenhuis (zoals Oogheelkunde, KNO en de verpleegafdeling van Neurologie) worden gesloopt. Afdelingen als Interne Geneeskunde, Medische Oncologie, Hematologie, Geriatrie en Neurologie krijgen in de nieuwbouw ook hun plek.

Het plan leidt tot een drastische herordening van de campus en een aanzienlijke reductie van het vloeroppervlak met 15 procent (ca. 70.000 m2).
 
Ontwerp
Het gebouw krijgt in totaal elf verdiepingen met klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en retailvoorzieningen. Het totale vloeroppervlak bedraagt circa 45.000m2.
 
Duurzaam
Bij het ontwerp van het elf verdiepingen tellende gebouw staat duurzaamheid voorop. De ambitie is om de classificatie BREEAM Excellent te behalen. Daarom is onder andere veel aandacht besteed aan energiezuinigheid van de nieuwbouw.


In het digitale magazine over de huisvestingsplannen lees, zie, hoor en ervaar je alles over het Radboudumc van de toekomst.
 

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer

Start duurzame sloop westflank van het Radboudumc 97% hergebruik materialen & vrijgekomen ruimte wordt landschapspark

22 maart 2023

Sloop oude hoofdgebouw officeel van start. Bestuurder Mark Janssen verwijderde eigenhandig een deel van de luifel.

lees meer

Koning opent nieuw hoofdgebouw Radboudumc

13 september 2022

Donderdag 29 september opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw en de vernieuwde campus van het Radboudumc. 

lees meer

Radboudumc verhuist - update Zaterdag 2 en zondag 3 juli verhuizen patienten en goederen naar het nieuwe gebouw - een korte impressie

3 juli 2022 Zaterdag en zondag zijn patiënten en goederen verhuisd en werd er door verhuisteams van verschillende afdelingen voor gezorgd dat dit soepel kon verlopen. Maandag 4 juli gaat de nieuwe hoofdingang van gebouw A open voor al onze patiënten, bezoekers en medewerkers. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet