Nieuws Leeftijdsgebonden maculadegeneratie scherper in beeld

5 januari 2017

Heldere criteria

Bijna dertig procent van de ouderen krijgt te maken met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). De ziekte tast langzaam maar zeker het gezichtsvermogen aan. Artsen maken een onderscheid tussen vroege, intermediaire en late LMD. “Op dit moment hebben we voor die verschillende fases van de ziekte nog geen precies afgebakende criteria”, zegt oogarts Carel Hoyng, die samen met Clarisa Sanchez (Radiologie en Nucleaire Geneeskunde) het onderzoek heeft binnengehaald. “Een belangrijk doel van MACUSTAR is dan ook om de klinische eindpunten vast te stellen, zodat we die voor verder onderzoek kunnen gebruiken.”

Geautomatiseerde beeldanalyse

Belangrijk onderdeel van de klinische eindpunten van LMD zullen beeldvormende technieken zijn. Beelden moeten op dit moment door experts geïnterpreteerd worden, wat kwalitatieve informatie oplevert. Dit onderdeel zal vooral in Nijmegen worden uitgevoerd door Sanchez en Hoyng. “Om tot kwantitatieve informatie te komen, ontwikkelen we computerprogramma’s die de gegevens van een beeld automatisch kunnen interpreteren”, zegt Sanchez. “Zo’n programma gaan we hier proberen vorm te geven. Lukt dat, dan wordt het ook makkelijker om de ontwikkeling van de verschillende fases van de ziekte bij patiënten op een objectieve manier te volgen. Mogelijk leidt dat op termijn tot fijnmazigere diagnoses en behandelingen. Met MACUSTAR willen we in elk geval een solide basis leggen voor verdere verbetering van onderzoek en patiëntenzorg.”

­­­

Project: MACUSTAR - Intermediate AMD: Development of novel clinical endpoints for clinical trials in patients with a regulatory and patient access intention.

Europese subsidie in totaal bijna 16 miljoen

 

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet