Mercurna ontwikkelt een medicijn tegen chronische nierziekten dat is gebaseerd op twee belangrijke componenten. Het eerste is een peptide, een klein stukje eiwit, dat heel gericht naar de cellen in nierfilters gaat en op die manier een uitstekende medicijnkoerier is. De tweede component is een stukje mRNA dat, meeliftend met de koerier, niercellen de opdracht geeft om verschillende eiwitten aan te maken die nierfilters kunnen beschermen en repareren.
mRNA-medicijn
Met de Take-off subsidie gaat Mercurna onderzoek doen om het mRNA stabieler te maken. Het mRNA (boodschapper RNA) is een lichaamseigen molecuul dat iedere paar dagen wordt ververst. Als medicijn is het mRNA dus maar enkele dagen actief. Sander van Asbeck, directeur van Mercurna: “Omdat het mRNA lichaamseigen is en de effecten niet permanent zijn, is het een relatief veilig medicijn. Door de tijdelijke werking van het medicijn zijn de dosis en samenstelling voortdurend aan te passen aan de actuele behoefte van de individuele patiënt. Een mooie vorm van personalized medicine dus.”
Stabiele variant
Dat voordeel heeft ook een nadeel. Als het mRNA na enkele dagen verdwijnt, verdwijnt ook de opdracht om de eiwitten te maken die de niercel beschermen en repareren. Een chronische nierziekte vraagt vaak om een langere, soms levenslange behandeling. Gaat die gepaard met (te) veel intraveneuze injecties vanwege de snelle afbraak van het mRNA, dan ziet de patiënt daar om die reden misschien van af.
Minder injecties
Van Asbeck: “Daarom gaan we in dit project voor deze patiënten een stabielere variant van het mRNA maken. Een variant die langer actief blijft in de niercellen, waardoor er minder injecties nodig zijn voor een behandeling. Daarbij zoeken we naar een optimale balans tussen zo weinig mogelijk injecties en een zo goed mogelijke behandeling. Via enquêtes onderzoeken we wat patiënten daarbij acceptabel en wenselijk vinden en de uitkomst nemen we mee in de zoektocht naar een stabieler mRNA. Dit geeft patiënten een stem in de ontwikkeling van ons geneesmiddel.”
_______
Het NWO-STW Take-off programma stimuleert nieuwe innovatieve bedrijvigheid met resultaten uit academisch onderzoek.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
19 december 2024Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer