Nieuws Juiste antistolling maakt behandeling hartritmestoornis stuk veiliger

28 april 2017

Gebruik van het antistollingsmiddel dabigatran maakt de behandeling van hartritmestoornissen door boezemfibrilleren een stuk veiliger. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waaraan de afdeling Cardiologie van het Radboudumc heeft meegewerkt. Het onderzoek is online gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt en het bloed niet goed meer wordt rondgepompt. Het is geen levensbedreigende aandoening, maar vaak wordt de ritmestoornis wel behandeld, meestal om klachten te behandelen en in sommige gevallen om schade aan het hart te voorkomen. Bij patiënten met hevige klachten wordt het stukje hartweefsel dat de ritmestoornis veroorzaakt stilgelegd met een katheterablatie. Bij die ingreep ontstaan soms bloedstolsels, die een beroerte of TIA kunnen veroorzaken. Om dit risico te verminderen krijgen patiënten voor, tijdens en na de ingreep een bloedverdunner. Het is belangrijk de kans op bloedingen te minimaliseren, zeker als het gaat om de ongewenste, grotere bloedingen, waarbij medisch moet worden ingegrepen.
 
Klachtenvrij
“In het Radboudumc kunnen we mensen met hardnekkige klachten door boezemfibrilleren behandelen met een ablatie”, zegt ritme-cardioloog Sjoerd Westra. “Zeven tot acht van de tien patiënten zijn een jaar later door die ingreep nog klachtenvrij. “Het is geen levensreddende ingreep, maar helpt een patiënt meestal wel van heel vervelende klachten af. Juist bij dergelijke ingrepen is het van groot belang dat de kans op complicaties zo klein mogelijk is”.
 
Alternatief bij ablaties
Met het Johns Hopkins in Baltimore (VS) en andere centra vergeleek de afdeling Cardiologie het vaak gebruikte antistollingsmiddel warfarine met het nieuwere medicijn dabigatran. Cardioloog Marc Brouwer, die het onderzoek coördineerde: “Nieuwere medicijnen zoals dabigatran, ook wel NOACs genoemd, zijn een goed alternatief voor de bloedverdunners bij de Trombosedienst (vitamine K antagonisten). Ze halveren de kans op een hersenbloeding, terwijl het risico van stolselvorming net zo klein is als bij vitamine K antagonisten, misschien zelfs kleiner. Maar we wisten nog niet of deze medicijnen ook veilig zijn te gebruiken bij hartingrepen zoals ablaties. Daarom dit onderzoek.”
 
Halvering
Het onderzoek wijst uit dat antistolling met dabigatran meer dan een halvering van het aantal grote bloedingen oplevert. Treedt er toch een bloeding op, dan is medisch ingrijpen veel minder vaak vereist dan bij de momenteel gebruikelijke manier van antistolling. Brouwer: “Het is weer een grote stap vooruit dat we de kans op potentieel gevaarlijke complicaties met deze aanpak zo sterk kunnen verminderen”.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet