Nieuws Jolanda de Vries wint Huibregtsenprijs

10 oktober 2017

Jolanda de Vries, hoogleraar Translationele Tumorimmunologie, heeft de Huibregtsenprijs 2017 ontvangen voor haar werk aan natuurlijke dendritische celvaccins. Deze prijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en zicht biedt op een maatschappelijke toepassing.

Jolanda de Vries onderzoekt de rol van dendritische cellen in de afweer tegen verschillende vormen van kanker en de effectiviteit van dendritische celtherapie. Dendritische cellen zijn onderdelen van het afweersysteem die als een soort wegwijzers werken. Ze halen eiwitonderdelen van kankercellen af en brengen die naar andere afweercellen. De afweercellen krijgen hiermee informatie over welke cellen ze op moeten ruimen.
 

Gericht aanvallen
Jolanda de Vries ontwikkelde vanuit dendritische cellen een vaccin tegen kanker. Hiervoor worden dendritische cellen bij de patiënt afgenomen en in het laboratorium beladen met  tumoreiwitten. Deze cellen worden weer aan de patiënt gegeven, waardoor het afweersysteem gericht tumorcellen gaat aanvallen. Het grote voordeel van deze therapie is dat deze door heel het lichaam tumorcellen aanvalt. Omdat het om lichaamseigen cellen gaat, zijn er nauwelijks bijwerkingen.

Van wetenschap naar behandeling
De immuuntherapie met dendritische cellen is sinds begin jaren 90 in ontwikkeling bij het Radboudumc. Sinds de start van het onderzoek zijn meer dan driehonderd patiënten behandeld met deze experimentele behandeling. Naast bij de behandeling van huidkanker, wordt de immuuntherapie experimenteel toegepast bij het Lynch syndroom of HNPCC (dikke darmkanker) en de ziekte van Kahler (kanker van bloedcellen). De behandeling tegen terugkeer van huidkanker is de eerste die volledig vergoed wordt door de basisverzekering.
 
Patienten kunnen voor meer informatie over de dendritische celvaccinatie bij huidkanker contact met ons opnemen via dcvaccinatie.til@radboudumc.nl.
 
Uniek werk
De jury van de Huibregtsenprijs benadrukte dat Jolanda de Vries momenteel de enige ter wereld is die studies met vaccins op basis van natuurlijke dendritische cellen bij patiënten uitvoert. Opmerkelijk is dat zij haar onderzoek geheel op eigen kracht zonder de farmaceutische industrie bij de patiënt heeft gebracht. Dat de experimentele behandeling met natuurlijke dendritische celvaccins voorlopig uit de basisverzekering wordt vergoed, is ook uitzonderlijk. Het geeft aan hoe uniek en belangrijk dit werk is.
 
Over de Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs bestaat uit het sculptuur De Denker van beeldend kunstenaar Wil van der Laan en een geldbedrag van 25.000 euro, te besteden aan onderzoek. Eerdere Nijmeegse winnaars van de Huibregtsenprijs waren de hoogleraren Bart Jacobs (2012), Rutger Engels (2011) en Theo Rasing (2008).
 
De prijs wordt elk jaar uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij, een jaarlijkse bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag met prominenten uit de wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport onder leiding van de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Meer nieuws


Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc  Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten

5 april 2024

De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019 Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. lees meer

Chemotherapie gericht 'losklikken' leidt tot goede resultaten in muizen

4 mei 2018 Tagworks Pharmaceuticals, gevestigd in het Radboudumc, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om chemotherapie gericht af te geven bij tumoren waarbij dat tot dusver heel moeilijk bleek. lees meer

Bacteriën spelen grote rol in bevorderen darmkanker twee soorten werken samen in groei tumoren

2 februari 2018 Twee soorten darmbacteriën spelen een rol bij de groei van tumoren bij patiënten met erfelijke darmkanker. lees meer

Endeldarmsparende behandeling lijkt voor meer patiënten mogelijk Radboudumc start internationaal onderzoek

6 juli 2017 Niet alle patiënten met endeldarmkanker hebben een operatie nodig. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc na het bekijken van data van de Nederlandse Kanker Registratie. Het Radboudumc Centrum voor Oncologie start een internationaal onderzoek naar twee endeldarmsparende behandelingen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet