De sociaaleconomische situatie waarin kinderen opgroeien heeft een duidelijke invloed op het resterende aantal tanden op latere leeftijd en daarmee op de kwaliteit van leven, zo blijkt uit onderzoek van een internationale groep van onderzoekers. Goede leefomstandigheden voor jeugdigen en een voortdurende aandacht voor goede mondgezondheid zijn daarom van groot belang, zo stellen ze in het blad Community Dentistry and Oral Epidemiology.
Tandziekten zijn wereldwijd de meest voorkomende chronische ziekte. Gezonde tanden zijn essentieel voor een goede kwaliteit van leven, met name als het gaat om het binnenkrijgen van voldoende en afwisselende voeding. Een goed gebit gedurende het leven is daarom van groot belang. Toch is er bijvoorbeeld over de potentieel langdurige invloed van het jonge gebit op latere leeftijd nog maar weinig bekend. Wat voor consequenties heeft een goed of slecht kindergebit nou eigenlijk op de tandgezondheid als je eenmaal oud bent?
Groot onderzoek
Samen met collega’s uit Australië, Duitsland, Engeland, Nederland en Nieuw-Zeeland onderzocht Stefan Listl, hoogleraar Kwaliteit en veiligheid van mondzorg van het Radboudumc, deze relatie. Ze keken naar de sociaaleconomische situatie waarin jonge kinderen verkeren en het aantal tanden dat ze nog hebben als ze eenmaal vijftigplusser zijn. Dat deden ze op basis van gegevens die werden verzameld door het Europese SHARE-onderzoek (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) waaraan meer dan 40.000 mensen meededen.
Boeken en tanden
Boeken staan traditioneel voor een zekere mate van opleiding en een hogere sociaaleconomische status. Uit dit onderzoek komt naar voren dat ouderen duidelijk meer eigen tanden hebben als ze in hun kindertijd meer boeken in huis hadden. Bovendien hebben kinderen die in slechte financiële omstandigheden opgroeien als ouderen duidelijk minder eigen tanden dan kinderen die in voorspoed opgroeiden. “Het onderzoek maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk de sociaaleconomische omstandigheden in de kinderjaren zijn voor de latere gezondheid van het gebit”, zegt Listl. “Het zou goed zijn als beleidsmakers hier nadrukkelijk rekening mee houden.”
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.