Nieuws Darmmouw tempert suikerziekte en overgewicht

18 december 2017

Een kunststof mouw in de dunne darm leidt tot minder opname van voedsel, waardoor patiënten gewicht verliezen en minder ernstige suikerziekte ervaren zolang de mouw op zijn plek zit. Dit blijkt uit promotieonderzoek van het Radboudumc dat Parweez Koehestanie uitvoerde in het Rijnstate ziekenhuis. Ondanks de gunstige effecten van de darmmouw benadrukt hij het belang van gezonde voeding om overgewicht tegen te gaan.

De endobarrier, of Duodenal-Jejunal Bypass Liner is een kunststof mouw van ongeveer 60 centimeter die via de maag in de twaalfvingerige darm wordt geplaatst. De endobarrier zorgt ervoor dat het eerste deel van de darm niet in aanraking komt met voedsel, waardoor het lichaam minder voedingsstoffen opneemt. Het concept is een tijdelijke versie van de gastric bypass, waarbij operatief een stuk van de darm wordt 'overgeslagen'. De endobarrier is ongeveer tien jaar geleden experimenteel geïntroduceerd in Nederland.
 
Afvallen
Maag- darm- en leverarts in opleiding Parweez Koehestanie deed voor het eerst grootschalig onderzoek naar de toepassing van de endobarrier. Hij volgde hiervoor gedurende zes maanden 70 patiënten met ernstig overgewicht en suikerziekte. De helft van de groep volgde een dieet, de andere helft kreeg ook de darmmouw. Deze patiënten ervaarden minder hongergevoel, waren sneller verzadigd en verloren gemiddeld tien kilo. Patiënten die alleen het dieet volgden, verloren slechts de helft.
 
Suikerziekte
Bij alle deelnemers aan de studie werd de suikerziekte minder ernstig. Bij patiënten met de endobarrier was het effect significant beter. Zij hoefden bijvoorbeeld minder insuline te gebruiken. Een paar patiënten hoefden dit zelfs helemaal niet meer te doen. Een stijging in de aanmaak van darmhormonen (incretines) kan hierbij een rol spelen. Hierdoor stijgt de productie van insuline en lijkt de gevoeligheid voor insuline in het lichaam te verbeteren. Dit effect doet zich ook voor bij patiënten die een maagverkleining of gastric bypass ondergaan.
 
Kosten
De plaatsing van een endobarrier kost ongeveer hetzelfde als een maagverkleining. Wel wordt de endobarrier nu na maximaal een jaar verwijderd, om de kans op complicaties laag te houden. Het effect van de darmmouw verdwijnt ook langzaam na verwijdering. Volgens Koehestanie is voor bredere toepassing van de darmmouw aanvullende onderzoek nodig naar complicaties en mogelijkheden voor langdurige behandeling. De behandeling wordt in Nederland niet vergoed.
 
Dweilen met kraan open
Ondanks de gunstige uitkomsten van zijn onderzoek, is Koehestanie matig enthousiast over de toepassing van de endobarrier: "Dit is niet de oplossing tegen overgewicht. Het is dweilen met de kraan open. Waarom betaal je in de supermarkt 85 cent voor gevulde koeken, maar meer dan een euro voor een tros tomaten? De overheid moet hier echt meer sturing aan geven. Wil je overgewicht tegengaan, dan moet gezond eten goedkoper worden. Meer preventie op overgewicht is nodig. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet