Nieuws ZonMW financiert vijf innovatieve onderzoeksprojecten van Radboudumc en universiteit

19 september 2016

Onderzoekers van het Radboudumc:

Malariamiddel een psoriasismedicijn? Ook bijwerkingen bieden kansen; Patrick Jansen – afdeling Dermatologie

Psoriasis is een veelvoorkomende huidziekte met rode plekken en overmatige schilfering, die wordt veroorzaakt door sneldelende huidcellen. Bij patiënten met een milde tot matige psoriasis is behandeling met een zalf of crème vaak voldoende, maar verbeteringen van de behandeling zijn erg welkom. Bij de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen tegen de malariaparasiet hebben we stoffen getest op ongewenste bijwerkingen bij de mens. Heel onverwacht bleken enkele van deze stoffen de celdeling van huidcellen te remmen. Mogelijk kunnen deze stoffen als zalf de overmatige schilfering bij psoriasispatiënten terugdringen. Dit is precies wat Patrick Jansen in dit project gaat onderzoeken.

Kan een ‘vingerafdruk’ van de hersenen behandeleffecten voorspellen bij Parkinson tremor?; Rick Helmich – afdeling Neurologie

Tremor bij de ziekte van Parkinson is een enorm variabel symptoom. Bij de ene patiënt reageert tremor uitermate goed op medicatie, terwijl precies hetzelfde symptoom bij een andere patiënt alleen maar verbetert na een ingrijpende hersenoperatie (diepe hersenstimulatie). Die verschillen tussen patiënten zijn aan de buitenkant niet te zien. In dit project onderzoekt Helmich of een gedetailleerde hersenscan (functionele MRI) informatie bevat die per patiënt uniek is (zoals een vingerafdruk) en of die kan voorspellen hoe die patiënt reageert op een nieuwe behandeling tegen tremor. Deze nieuwe behandeling houdt in dat het tremorsignaal in de hersenschors uitgedoofd wordt door elektrische stroompjes door de schedel heen (in dezelfde frequentie als de tremor, maar in tegen-fase). Met dit onderzoek hoopt Helmich een persoonlijke, patiëntgebonden behandeling van Parkinson tremor mogelijk te maken, gebaseerd op de onderliggende individuele mechanismen.

Gerichte aanpak van het afweerremmende tumormilieu; Willemijn Hobo – afdeling Laboratoriumgeneeskunde/Laboratorium Hematologie

Het afweersysteem speelt een belangrijke rol in de aanval tegen kanker. Hoewel specifieke afweerreacties optreden, is in veel patiënten het afweersysteem niet in staat alle tumorcellen op te ruimen. Dit komt onder andere doordat de tumorcellen een afweerremmend milieu (‘schild’) creëren. Het doel van dit project is om innovatieve aptameer/siRNA technologie te ontwikkelen om deze remmende mechanismen uit te schakelen. Hierdoor zijn de tumorcellen niet langer in staat de afweercellen te remmen, waardoor het afweersysteem weer vol in de aanval kan gaan. Na succesvol laboratoriumonderzoek kan deze technologie vrij eenvoudig doorontwikkeld worden voor evaluatie van veiligheid en effectiviteit in kankerpatiënten.

Foutieve transcripten corrigeren voor erfelijke netvliesaandoeningen; Alex Garanto – afdeling Genetica

Erfelijke netvliesaandoeningen zijn genetisch en klinisch heterogeen, en komen voor in circa 1 op 2000 mensen. Deze netvliesaandoeningen veroorzaken slechtziendheid en kunnen uiteindelijk leiden tot volledige blindheid. Tot op heden is er geen behandeling, laat staan genezing, mogelijk voor deze ziekten. Enkele gen- en mutatiespecifieke therapieën laten in recente klinische studies echter hoopvolle resultaten zien. Door het grote aantal genen dat bij een mutatie tot dergelijke ziekten leidt, is het nodig om behandelingen te ontwikkelen waarmee grotere groepen patiënten (met verschillende mutaties) behandeld kunnen worden. Alex Garanto wil door een combinatie van experimenten in cel- en diermodellen een nieuwe therapie onderzoeken die foutief RNA herstelt. Wanneer deze experimenten succesvol zijn, zal hij deze therapie verder ontwikkelen om uiteindelijk een grote groep patiënten met een visuele handicap te kunnen helpen.

Onderzoeker van de Radboud Universiteit:

Iedere speler een unieke game; Marieke van Rooij – faculteit Sociale Wetenschappen

Marieke van Rooij wil de innovatieve virtual reality game DEEP verbeteren door een algoritme te ontwikkelen dat continu het gedrag en fysiologie van spelers meet en de game daar live op aanpast. Spelers kunnen zich in deze fantasiewereld bewegen door hun ademhaling: hoe dieper en rustiger die is, hoe beter ze het spel kunnen spelen. Het idee is dat het spel kan helpen bij het voorkomen van angst bij kinderen door ze gezonde ademhalingstechnieken aan te leren.

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet