Nieuws Veni-subsidies voor onderzoekers Radboudumc

15 juli 2016

Na herkenning van ziekteverwekkers zoals de Borrelia-bacterie komt ons afweersysteem in actie om deze op te ruimen. Marije Doppenberg-Oosting bestudeert de rol van één van deze herkenners (TLR10), omdat TLR10 een unieke remmende functie heeft. TLR10 zou daarom gebruikt kunnen worden in behandeling van de ziekte van Lyme.

 

De gehonoreerde onderzoeksprojecten:

TLR10 activatie remt Lyme artritis.

Marije Doppenberg-Oosting, Radboudumc - Interne geneeskunde

Na herkenning van ziekteverwekkers zoals de Borrelia-bacterie komt ons afweersysteem in actie om deze op te ruimen. Marije Doppenberg-Oosting bestudeert de rol van één van deze herkenners (TLR10), omdat TLR10 een unieke remmende functie heeft. TLR10 zou daarom gebruikt kunnen worden in behandeling van de ziekte van Lyme.

De ‘nature’ en ‘nurture’ van ons visuele brein

Koen Haak, Radboudumc - Donders Institute

De menselijke visuele hersenen zijn samengesteld uit vele functionele subgebieden die samen bepalen hoe we onze visuele omgeving waarnemen. Koen Haak gaat onderzoekent of de organisatie van deze hersengebieden erfelijk is, of deze afhankelijk is van visuele ervaring en of deze verandert tijdens het opgroeien en ouder worden.

Waarom psychische stress Parkinson tremor verergert

Rick Helmich, Radboudumc - Neurologie

Het beven van patiënten met Parkinson (Parkinson tremor) wordt erger tijdens psychische stress, en beschikbare medicatie heeft dan een minder goed effect. Helmich onderzoekt met hersenscans hoe het noradrenaline systeem – dat actief is tijdens stress – Parkinson tremor versterkt. Daarnaast onderzoekt hij in hoeverre medicatie die aangrijpt op het noradrenaline systeem (propranolol) het beven tijdens stress vermindert.

Voorspellen van de anti-tumor response na behandeling met immuuntherapie

Sandra Heskamp, Radboudumc - Radiologie en Nucleaire geneeskunde

De behandeling van kanker met immuuntherapie is zeer veelbelovend. Helaas is immuuntherapie duur en niet voor iedereen effectief. De onderzoeker ontwikkelt nieuwe technieken om van te voren te voorspellen wie goed reageert op immuuntherapie. Hierdoor wordt de behandeling beter op de individuele patiënt toegespitst en worden onnodige behandelkosten voorkomen.

Opkomende mycobacteriële ziekten

Jakko van Ingen, Radboudumc - Medische microbiologie

Non-tuberculeuze mycobacteriën veroorzaken steeds vaker ernstige en nauwelijks te behandelen infecties. Van Ingen wil een systeem bouwen om infecties na te bootsen en hierin slimme combinaties van antibiotica te testen op hun activiteit tegen deze, en later andere, bacteriën. De beste combinaties kunnen dan worden getoetst in klinische studies.

Nachtelijke hypoglycemie bij diabetes: nacht- én dagmerrie?

Giesje) Nefs, Radboudumc - Medische psychologie

Hypoglycemie (lage bloedglucose) tijdens de slaap komt vaak voor bij mensen met type 1 diabetes. Dit onderzoek brengt in kaart welke psychologische factoren nachtelijke hypoglycemie voorspellen, wat de gevolgen voor het dagelijks leven zijn en hoe we (zorgen over) te lage bloedglucose het beste kunnen behandelen.

Het alarm inschakelen: hoe dendritische cellen een aanval van het immuunsysteem activeren

Natalia Revelo, Radboudumc - Tumorimmunologie

Dendritische cellen surveilleren in ons lichaam op zoek naar pathogenen en kankercellen. Na het vinden van een dreiging, leveren ze een alarmbericht aan gespecialiseerde afweercellen die getraind zijn om het gevaar onder controle te houden. De onderzoeker zal gebruik maken van hoge resolutie microscopen om te begrijpen hoe dendritische cellen dit alarmbericht samenstellen, verpakken en afleveren.

­­

Hier meer info over de Veni’s van Radboud Universiteit en Max Planck Instituut

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet