Patiënten zijn het afgelopen jaar meerdere keren gevraagd naar hun ervaringen en beoordelen het voedingsconcept zeer positief. Patiënten zijn onder meer enthousiast over het meerdere keren per dag eten (8,6), de mogelijkheid samen te kunnen eten met bezoek (8,3) en de wijze waarop voedingsassistenten het eten aanbieden (9,1). Medewerkers zien als grootste winstpunt dat het voedingsconcept beter aansluit bij de wensen van patiënten, dat de kwaliteit en smaak van het eten verbeterd is en dat er meer aandacht voor patiënten is. Er wordt positief gesproken over het eten in het Radboudumc.
Ondervoeding
Uit onderzoek blijkt dat bij ziekenhuisopname 25% tot 40% van de patiënten ondervoed is. Dit brengt een groter risico op complicaties met zich mee zoals langere ligduur, meer antibioticagebruik, langzamere (wond)genezing, grotere kans op doorligplekken en hogere mortaliteit. Het is daarom erg belangrijk dat het eten in het ziekenhuis voldoende eiwit en energie bevat, omdat dit bij kan dragen aan een betere gezondheidstoestand van patiënten.
Het assortiment kan worden toegesneden op de eisen en wensen per specifieke patiëntengroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oncologiepatiënt die in de meeste gevallen slecht eet en misselijk is van de chemokuur. Voor deze patiëntengroep worden gerechten die geur- en smaakarm zijn en een hoge eiwit- en energiewaarden aangeboden. Voor de cardiologiepatiënt worden juist natrium- en caloriearme gerechten, die goed op smaak zijn gebracht met natuurlijke geur- en kruidenmelanges geserveerd. Daarnaast wordt rekening gehouden met verschillende leeftijdsgroepen. Zo geven ouderen vaak de voorkeur aan ‘Hollandse pot’. Jongeren geven daarentegen hun voorkeur aan gerechten vanuit verschillende (internationale) keukens. De formule is ook aangepast op voeding bij diabetes, aangepaste consistentie, geloofsovertuigingen, persoonlijke keuzes (zoals vegetarisch of veganistisch) en voedselallergieën.
Wetenschappelijk onderzoek
Om het effect van FoodforCare wetenschappelijk verder te onderbouwen zijn de afdelingen Maag-Darm-Leverziekten, Urologie/Gynaecologie en Orthopedie in juni 2015 gestart met onderzoek waarbij wordt gekeken naar het “oude” maaltijdconcept ten opzichte van FoodforCare. Hierbij is de hypothese dat FoodforCare patiënten adequater kan voeden (eiwitinname versus eiwitbehoefte). Daarnaast wordt gekeken naar de voedingstoestand (gewicht, handknijpkracht en lichaamssamenstelling- verdeling vet- en vetvrije massa). Ook worden patiënttevredenheid, kwaliteit van leven en andere klinische uitkomsten (infecties, complicaties, opnameduur) gemeten. De verwachting is dat de eerste resultaten begin 2017 bekend zijn. Daarnaast is er onderzoek in voorbereiding naar het effect van FoodforCare in de thuissituatie.
FoodforCare wordt wetenschappelijk onderzocht en onafhankelijk getoetst door de FoodforCare Foundation. De Foundation staat onder regie van Radboudumc. Daarnaast zijn ook professoren van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) en Wageningen University betrokken bij de Foundation.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
19 december 2024Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer