Nieuws Financiering voor verdere ontwikkeling ScreenPoint Software

7 oktober 2016

Screenpoint ontwikkelt een nieuwe generatie Computer Aided Diagnostics (CAD), die radiologen kan ondersteunen bij het identificeren van verdachte plekjes op röntgenfoto’s. De kans op het missen van tumoren én op onnodige vervolgonderzoeken kan hiermee worden verkleind. De nieuwe software, Transpara, wordt op dit moment getest in het Radboudumc in Nijmegen en binnenkort ook in het Maastricht UMC+. ScreenPoint is een spin-off van het Radboudumc en gestart in mei 2014 onder leiding van Nico Karssemeijer, hoogleraar bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde.

Innovatieve software

De hulp van innovatieve computersoftware bij de screening van borstkanker is volgens Karssemeijer hard nodig. “Borstkanker screening is een van de lastigste gebieden van radiologie, omdat er allerlei vlekjes in mammogrammen zichtbaar zijn en tumoren in allerlei vormen ontstaan”, vertelt Karssemeijer. “Het vraagt veel kennis en ervaring om tumoren te kunnen herkennen. Onze software werkt op basis van deep learning-algoritmes. Met behulp van een enorme database met tumoren kunnen we de computer leren tumoren te herkennen. Onze software helpt radiologen bij het nemen van de juiste beslissingen. De financiële investering biedt ons de mogelijkheid de software verder te ontwikkelen zodat die helemaal zelfstandig kan werken als een uitstekende radioloog.”

Bevolkingsonderzoeken

De slimme software van Screenpoint moet vooral een verschil gaan maken bij de grootschalige bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, die wereldwijd in veel landen worden uitgevoerd. In Nederland krijgen alle vrouwen van boven de vijftig jaar een oproep zich om de twee jaar te laten testen.

“Elke beoordeling is een risicoanalyse”, stelt Karssemeijer. “In de eerste plaats willen we natuurlijk geen tumoren missen. Maar we kunnen ook niet doorverwijzen voor een vervolgonderzoek bij elke mammogram waarbij we twijfels hebben. De impact van die beslissing bij vrouwen is enorm. We zetten hun wereld op de kop en ze verkeren soms dagenlang in enorme onzekerheid. Daarnaast kan vervolgonderzoek leiden tot onnodige ingrepen. Als wij dus te vaak onnodig doorverwijzen, haken vrouwen af bij de bevolkingsonderzoeken. Terwijl we juist door die onderzoeken vaak vroegtijdig borstkanker ontdekken en de kans op genezing dan nog groot is.”

Momenteel worden van iedere duizend onderzochte vrouwen er twintig doorverwezen voor nader onderzoek en wordt bij zes van hen daadwerkelijk borstkanker geconstateerd. Ieder mammogram wordt door twee radiologen beoordeeld voordat een besluit tot doorverwijzing wordt genomen.

Medical imaging

“Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker”, zegt Marius Prins, directeur van PPM Oost. “Gelukkig kunnen tegenwoordig veel vrouwen van borstkanker worden genezen. Door de vergrijzing gaat het aantal vrouwen met borstkanker toenemen. Om die toename het hoofd te kunnen bieden, is het van groot belang dat we investeren in technologische ontwikkelingen. Medical imaging speelt daarin een grote rol. Gezien de kansen die medical imaging biedt, zowel maatschappelijk als financieel, en de expertise en goede reputatie van Radboudumc op het vlak van imaging, is PPM Oost trots haar portfolio met Screenpoint te kunnen uitbreiden.”

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Meer info:

Screenpoint

PPM Oost

Persbericht PPM Oost

Omroep Gelderland

Topfonds GelderlandTopfonds Gelderland is een revolverend investeringsfonds van de provincie Gelderland, beheerd door fondsmanager PPM Oost. Via Topfonds Gelderland investeert PPM Oost met geld van de provincie in innovatieve ondernemingen en projecten op het gebied van economie, duurzame energievoorziening en cultureel ondernemerschap in de provincie Gelderland. Dit gebeurt, in samenwerking met co-investeerders, in de vorm van directe investeringen in ondernemingen en via investeringen in marktfondsen.

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet