Nieuws ‘Vergeten’ probleem in Afrika verdient meer aandacht

16 oktober 2015

Griep maakt wereldwijd ieder jaar erg veel mensen ziek. Een aanzienlijk deel van hen overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van de infectie. Vooral ouderen, mensen met een verzwakte afweer en kinderen onder de vijf hebben een verhoogd risico. In westerse landen zijn de nadelige gevolgen van ernstige griepinfecties goed in kaart gebracht, maar voor veel ontwikkelingslanden geldt dat (nog) niet. Terwijl die gegevens juist nodig zijn om een goede strategie te ontwikkelen tegen de nadelige gevolgen van de griep.

Luchtweginfecties

Gideon Emukule, die promotieonderzoek doet bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, bracht voor Kenia de ziektelast door griep in kaart. “Het is de eerste overzichtstudie in zijn soort voor Afrika”, zegt zijn begeleider en hoogleraar Public Health Koos van der Velden. “Aan de hand van in het laboratorium bevestigde metingen laat hij zien dat griep een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties is, vooral bij kinderen onder de vijf jaar. Daarvoor gebruikte hij gegevens die gedurende de afgelopen acht jaar werden verzameld op vijf verschillende locaties in Kenia.”

Beleid onderbouwen

Voor kinderen onder de vijf jaar bleken de ziekenhuisopnames en poliklinische bezoeken vanwege luchtweginfecties door de griep aanzienlijk hoger te zijn dan die in de Europese Unie en Verenigde Staten. Bij kinderen onder de zes maanden is het aantal nog hoger, met een duidelijke piek in de vluchtelingenkampen. De meeste studies zijn uitgevoerd door het Kenya Medical Research Institute en de US Centres for Disease Control and Prevention. Griepexpert Van der Velden: “Griep - en dan vooral de bijbehorende complicaties met longontsteking als grootste boosdoener - is tot op heden een ´vergeten´ probleem in Afrika. Het onderzoek van Gideon Emukule biedt een goede basis voor een meer gericht beleid.”

 

 

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet