Nieuws Symptomen hoofd-halskanker sneller herkennen

21 september 2015

De campagne richt zich enerzijds op het publiek met voorlichting over risicofactoren en verdachte symptomen. Anderzijds heeft de vereniging speciaal voor huisartsen een gratis online test ontwikkeld om het ‘pluis/niet pluis’-gevoel te verbeteren.

Hoofd-halskanker
De meest voorkomende vormen voor hoofd-halskanker zijn mondholtekanker (42%), keelholtekanker (35%) en strottenhoofdkanker (24%). In de afgelopen tien jaar is wereldwijd het aantal patiënten met hoofd-halskanker sterk gestegen. Zo was het aantal nieuwe gevallen per jaar van hoofd-halskanker in Nederland in 2005 nog ruim 2600 en vanaf 2012 rond de 3000. Hoewel mannen drie keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van hoofd-halskanker, is de grootste toename gezien onder vrouwen. Hoofd-halskanker komt het meest voor bij mensen ouder dan 40 jaar, maar sinds kort is een toename te zien onder jongeren. Dit komt waarschijnlijk door een toename van het aantal gevallen van keelkanker dat door het HPV virus wordt veroorzaakt.

Risico-factoren
Roken, alcohol en het humaan papilloma virus (HPV) vormen de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van hoofd-halskanker. Wie er zelf alles aan wil doen om het risico te verkleinen, moet niet roken, geen alcohol drinken en veilig vrijen.

Verdachte signalen
Wie meer dan drie weken één van de volgende klachten heeft, doet er goed aan een huisarts te raadplegen:

  • Pijnlijke gevoelige tong, niet genezend zweertje en/of rode of witte slijmvliesafwijkingen in de mond
  • Keelpijn
  • Aanhoudende heesheid
  • Pijn en/of moeite met slikken
  • Zwelling in de hals
  • Eenzijdige verstopte neus en/of bloederige afscheiding uit de neus

Meer informatie
Meer informatie over de ‘Make Sense’-campagne is te vinden op www.hoofd-halskanker.nl. Hierop is ook de e-module voor huisartsen te vinden (casuistiek). Meer informatie over hoofd-halskanker is te lezen op www.kanker.nl.

 

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet