Nieuws Nieuw onderzoek naar langdurige klachten bij de ziekte van lyme

11 april 2015

Om meer inzicht in te krijgen in de oorzaken van langdurige klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme, start vandaag het ‘LymeProspect’ onderzoek.

Om meer inzicht in te krijgen in de oorzaken van langdurige klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme, start vandaag het ‘LymeProspect’ onderzoek. Iedereen van 18 jaar of ouder die een antibioticabehandeling gaat beginnen tegen de ziekte van Lyme kan zich voor dit onderzoek aanmelden via de (huis)arts of via www.tekenradar.nl. De deelnemers moeten bloed afgeven en een jaar lang elke drie maanden een online-vragenlijst over hun gezondheid invullen. Met deze resultaten krijgen de onderzoekers inzicht in welke patiënten klachten houden na behandeling en wat daarvoor de verklaringen zijn.

Nieuwe aantallen

Uit de nieuwste peiling onder huisartsen bleek dat zij in 2014 ongeveer 23.500 mensen met een rode ring- of vlekvormige uitslag op de huid (erythema migrans) op het spreekuur kregen. Deze huiduitslag is het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme. Daarnaast werd bij ongeveer 1.400 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld op basis van andere klachten. Het aantal mensen dat zich meldt met een rode ring-of vlekvormige huiduitslag is tussen 2009 en 2014 licht toegenomen en lijkt zich te stabiliseren. Het aantal mensen dat naar de huisarts gaat met een teek in de huid is afgenomen. Mogelijk verwijderen mensen de teek vaker zelf. Vaak is de ziekte van Lyme goed te behandelen, 1.000 tot 2.500 mensen per jaar houden na behandeling langdurig klachten zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen. Waarom een deel van de patiënten zulke klachten krijgt en houdt is niet bekend.

Een teek? Pak ‘m beet!

Van 13 tot en met 17 april is het de week van de Teek. Vanaf de week van de Teek vragen verschillende organisaties mensen om extra alert te zijn op tekenbeten. Ben je in het groen geweest, controleer daarna op tekenbeten. En heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een rode ringvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

 

Meer nieuws


Nieuwe test voor lymeziekte niet betrouwbaar

15 juni 2022 Amsterdam UMC, RIVM en Radboudumc publiceren studieresultaten in The Lancet Infectious Diseases lees meer

Vaker aanhoudende klachten na ziekte van Lyme

27 mei 2021

Onderzoek van het RIVM, Radboudumc en Amsterdam UMC

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019 De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme. lees meer

2,5 miljoen euro voor de ziekte van Lyme

20 juni 2017 Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar voor het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Dit centrum moet ervoor zorgen dat de diagnostiek en behandeling van patiënten met de ziekte van Lyme verbetert. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet