Nieuws Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Hein Gooszen

5 juni 2015

Hein Gooszen werd in 2009 hoofd van de afdeling Operatiekamers van het Radboudumc. Onder zijn leiding versterkte de wetenschappelijke basis van de afdeling. Een belangrijk onderdeel hiervan was de ontwikkeling van MITeC (Medical Innovation and Technology expert Centre). Binnen dit project werken het Radboudumc, de technische universiteiten van Twente en Eindhoven en medisch-technologische bedrijven samen om te onderzoeken of nieuwe technologie daadwerkelijk beter is dan bestaande.

Samenwerking tot stand brengen

Het introduceren van nieuwe operatietechnieken vraagt om samenwerking tussen snijdende en diagnostische specialisten. Dat gaat niet altijd vanzelf. Prof. dr. Hein Gooszen bracht de afgelopen jaren urologen, radiologen, radiotherapeuten, gynaecologen, keel-neus- en oorartsen en kaakchirurgen succesvol bij elkaar voor het doen van gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek. Een resultaat van dit interdisciplinaire onderzoek is dat chirurgische behandelingen straks beter en korter kunnen plaatsvinden: van enkele weken naar één dag.

Zinvolle investeringen

De ontwikkeling van medische technologie draagt sterk bij aan de groei van kosten in de zorg. Jaarlijks wordt hier in Europa acht miljard euro aan besteed. Slechts de helft van deze investeringen levert apparatuur op die beter is dan bestaande apparaten. Deze onnodige investeringen zijn te voorkomen door het vroegtijdig berekenen van de kosteneffectiviteit en meerwaarde van nieuwe technologie, gecombineerd met de evaluatie in de praktijk. Het Radboudumc bouwt hiervoor een fieldlab met drie innovatieve OK’s die eind 2015 in gebruik worden genomen. Deze aanpak is uniek in Europa.

Hein Gooszen: “Innovatie gaat niet over glimmende techniek, maar over de wetenschappelijke uitdaging en de fantastische mogelijkheden voor samenwerking tussen chirurgische disciplines. Hier ‘ligt het ware goud onder de oppervlakte’.”

Meer kwaliteit in minder tijd

Een voorbeeld van een onderzoeksproject bij MITeC is het verbeteren van operaties bij patiënten met een hoofd-halstumor. Bij deze patiënten moet de tumor volledig verwijderd worden, inclusief eventuele uitzaaiingen in de hals. Het beste zou zijn als de chirurg tijdens de operatie al informatie heeft of bijvoorbeeld al het tumorweefsel is verwijderd. Tot nu toe is deze informatie pas dagen tot een week na de operatie beschikbaar. Bij een deel van de patiënten is dan alsnog een aanvullende behandeling nodig. Straks zal dit voor veel patiënten niet meer nodig zijn. Bovendien wordt de totale tijd waarin de behandelingen plaatsvinden korter: van tenminste enkele weken tot één dag.

Loopbaan

Hein Gooszen studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht, en volgde in de jaren 1975-1981 de opleiding chirurgie aan het Academisch Ziekenhuis Leiden. Hij werd vervolgens staflid en in 1992 hoogleraar maag-darmchirurgie. In 1988 richtte hij de Nederlandse Vereniging van Gastrointestinale Chirurgie op waarvan hij in 1999 werd benoemd tot erelid. In 1994 vertrok hij naar het UMC Utrecht met een zelfde leeropdracht, waar hij later een aantal jaren afdelingshoofd was. In 2002 richtte hij de Pancreatitis Werkgroep Nederland op waar hij tien jaar voorzitter van was. Van 2009 tot 2015 was hij bij het Radboudumc hoofd van de afdeling Operatiekamers en sinds 2012 hoogleraar Academisering van Operatieve Processen. Hein Gooszen publiceerde in de afgelopen jaren ongeveer 400 wetenschappelijke artikelen.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet