Nieuws Speciale poli voor kinderen met ontwikkelingsachterstand

21 mei 2014

Het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc is onlangs gestart met een speciale poli voor kinderen met een ernstige, onbegrepen ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. Deze zogeheten Koala poli vindt één keer per maand plaats en moet leiden tot het sneller stellen van een diagnose en een toename van het aantal diagnoses bij deze kinderen.

Kennis gebundeld

Tijdens de Koala poli zien artsen de kinderen gezamenlijk. Er zijn in elk geval een algemeen kinderarts en een klinisch geneticus aanwezig en indien nodig ook een kinderneuroloog of een kinderarts gespecialiseerd in stofwisseling. Dit voorkomt dat ouders steeds opnieuw hun verhaal moeten vertellen en zelf op zoek moeten naar de juiste specialist voor de diagnose en behandeling van deze complexe problematiek. Reguliere kinderartsen verwijzen de kinderen door naar de Koala poli. Maandelijks worden er vier kinderen op de poli gezien. 

Kinderarts Jos Draaisma: “Over zeldzame aandoeningen is vaak weinig bekend, daarom is het belangrijk alle kennis die wel beschikbaar is te bundelen. De meerwaarde van deze poli, is dat ieder vanuit zijn/haar eigen expertise andere vragen stelt en we dus sneller tot diagnostiek en het te voeren beleid komen.” 

Expertisecentrum zeldzame erfelijke ontwikkelingsstoornissen

De Koala poli maakt onderdeel uit van het expertisecentrum zeldzame erfelijke ontwikkelingsstoornissen, dat gecoördineerd wordt door klinisch geneticus Tjitske Kleefstra. Dit expertisecentrum biedt specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zeldzame ontwikkelingsstoornissen. Verschillende specialisten werken onder één dak samen om de zorg zo optimaal en efficiënt mogelijk te maken.



Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet