Prof. dr. ir. Nico Verdonschot is met ingang van 15 februari 2014 bij het Radboudumc benoemd tot hoogleraar Biomechanische diagnostiek en evaluatiemethoden in de orthopedie. Prof. Verdonschot is leider van de sectie Biomechanica, van het Orthopaedic Research Laboratory (ORL) binnen het Radboudumc. Hij combineert deze leerstoel met zijn hoogleraarschap Implantaat Biomechanicaaan bij de Universiteit Twente.
Nico Verdonschot (1963) behaalde in 1988 de master Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, waarna hij als onderzoeker begon bij het ORL van het Radboudumc. Hij voerde hier diverse projecten uit gericht op het testen van orthopedische implantaten. De publicaties van deze projecten resulteerden in het proefschrift: ‘Biomedical failure scenarios for cemented total hip replacement’ (1995). Verdonschot werd in 2003 universitair hoofddocent Biomechanica/Orthopedie en leidt sindsdien de sectie Biomechanica van het ORL in het Radboudumc. Sinds 2007 is hij parttime hoogleraar Implantaat Biomechanica aan de Universiteit Twente.
Specialisatie
Prof. Nico Verdonschot heeft zich gespecialiseerd op het gebied van orthopedisch-biomechanisch onderzoek van de onderste extremiteit. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van beeldvormende technieken zoals CT, MRI, ultrageluid en PET scans. Met behulp van de verkregen beelden worden computersimulatietechnieken ontwikkeld om een beter begrip te verkrijgen omtrent het (dis)functioneren van het bewegingsapparaat.
Verdonschot en zijn groep focussen zich op de ontwikkeling van patiëntspecifieke computersimulaties waarmee betere diagnoses kunnen worden gesteld en tevens chirurgische scenario's kunnen worden gesimuleerd. Een beter inzicht in de effectiviteit van dergelijke chirurgische ingrepen leidt tot betere behandelingen en kostenreductie.
Nieuwe mogelijkheden
De combinatie van zijn hoogleraarschap in Twente met dat in Nijmegen biedt beide organisaties nieuwe mogelijkheden. In Twente heeft Verdonschot toegang tot een enorme infrastructuur aan technische ondersteuning op het gebied van mechanica, materiaalkunde, ontwerptechnologie en signaalverwerking. Het Radboudumc geeft ruime kansen voor anatomisch, radiologisch en klinisch onderzoek en biedt tevens de weg voor klinische implementatie van de nieuw ontwikkelde technologieën.
ERC advanced grant
Prof. Verdonschot verwierf met en voor zijn onderzoek een groot aantal subsidies, waaronder in 2012 een ERC advanced grant van 2,5 miljoen euro voor doorontwikkeling en uitbreiding van zijn baanbrekende werkzaamheden op het gebied van diagnostische en evaluatiemethoden voor orthopedische patiënten.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
19 december 2024Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer