Nieuws 27,6 miljoen om met chemie immuunziekten aan te pakken

19 december 2013

Op 18 december zijn zes onderzoekteams onderscheiden met de Zwaartekrachtpremie. Prof. Dr Carl Figdor (Tumorimmunologie) van het Radboudumc doet mee in een programma, waaraan 27,6 miljoen is toegekend. 

Het immuunsysteem beschermt ons tegen infectieziekten en kanker. Gebrek aan immuunactiviteit kan nare gevolgen hebben. Het immuunsysteem kan ook onbedoeld geactiveerd worden. Dan ontstaan auto-immuunziekten waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt.

Chemische immunologie

In het Institute for Chemical Immunology (ICI) verzamelt de top in immunologie en chemie zich om een nieuw vakgebied te ontwikkelen: Chemische Immunologie. Doel is om met behulp van de chemie immuunziekten te begrijpen en aan te pakken, bijvoorbeeld met synthetische vaccins. Deze combinatie van vakgebieden kan een radicale verandering in de aanpak van immuunziekten teweegbrengen.

Dendritische celvaccins

Hierbij speelt het werk van Carl Figdor een belangrijke rol. Zijn groep verricht al jarenlang onderzoek door kankerpatiënten te vaccineren met een speciaal type immuuncellen: dendritische celvaccins.

In dit zwaartekrachtprogramma gaat nu gewerkt worden aan volledig synthetische dendritische cellen, waarbij hij nauw samenwerkt met de chemische groepen (Rowan, van Hest) die vorig jaar al een zwaartekrachtsubsidie ontvingen.

In het ICI zullen compleet nieuwe stoffen voor behandeling en diagnostiek van ziekten van het afweersysteem ontwikkeld en toegepast worden. Deze combinatie van de vakgebieden immunologie en chemie kan dan ook een radicale verandering in de aanpak van immuunziekten teweegbrengen.

Zwaartekrachtprogramma

Met het zwaartekrachtprogramma van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft zij de Nederlandse wetenschap van wereldniveau de ruimte vernieuwend onderzoek te doen dat internationale doorbraken tot stand kan brengen.

Lees ook het bericht op de NWO-site.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet