Deze week is de landelijke Week van de Patiëntveiligheid. Ook binnen het UMC St Radboud zijn veel medewerkers actief om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Jaarlijks reikt de Raad van Bestuur daarom een Patiëntveiligheidsprijs uit voor drie interne projecten. Om goede voorbeelden zichtbaar te maken en breder te verspreiden.
Groene Golf
De afdelingsoverstijgende prijs ging naar het project: De Groene Golf. Het is belangrijk om vóór, tijdens en na een operatie op vaste momenten te checken of alles op orde is. Zo worden fouten voorkomen. Als een patiënt geopereerd wordt, zijn er veel overdrachtmomenten. In de hele routing – van poli naar OK, naar verkoeverkamer en verpleegafdeling – wordt er binnen het UMC St Radboud op zeven cruciale momenten gecheckt of álles op orde is. Pas als dat het geval is, is er groen licht om verder te gaan. Afdelingen leggen voor elke operatiepatiënt de checklist van de Groene Golf digitaal vast in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).
Patiëntveiligheidssysteem
De Intensive Care kreeg een prijs voor haar patiëntveiligheidssysteem. Binnen de afdeling is een stuurgroep Kwaliteit en Veiligheid ingesteld. De afdeling registreert alle kwaliteitsthema’s, zoals pijn en decubitus (doorliggen). Het managementteam volgt de informatie op de voet. Doordat de afdeling continu beschikt over de uitkomsten van de gegeven zorg, kan het gericht bijsturen en zonodig zoeken naar innovaties. Dat doen zij volgens de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act). Niet alleen medewerkers voelen zich daarbij betrokken, ook wordt de patiënt via interviews naar hun mening gevraagd.
Lijnsepsis met 65 procent afgenomen
De afdeling Neonatologie kreeg een prijs voor de preventie van katheter-gerelateerde sepsis. Een katheter is bij zieke pasgeborenen noodzakelijk, zo worden medicatie en voedingsstoffen toegediend. Als deze katheter langdurig ingebracht blijft, kan er sepsis optreden: een ernstige ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Samen met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie zijn er afspraken en regels opgesteld. Met elke dag controles, registratie van complicaties en afweging of de katheter nog nodig is. Daarmee is het aantal ontstekingen maar liefst met 65 procent afgenomen.
Patiënten en hun veiligheid
Tijdens deze patiëntveiligheidsweek ontvangen in het UMC St Radboud ook alle bezoekers van poliklinieken een Patiëntveiligheidskaart en in de wachtruimten draait een animatiefilmpje dat hierop aansluit. Beide laten zien hoe patiënten zelf kunnen bijdragen aan hun veiligheid. Door bijvoorbeeld voor hun bezoek een lijstje te maken van gezondheidsproblemen (ik heb een pacemaker, ben allergisch…). Door te vragen als ze iets niet begrijpen en te vragen wie de hoofdbehandelaar is. Maar bijvoorbeeld ook door bezoek erop te wijzen dat ze beter niet kunnen komen als ze verkouden zijn. Bekijk het filmpje onder het kopje ‘Zorg’ op onze website.
Onlangs scoorde het UMC St Radboud als beste Universitair Medisch Centrum van Nederland in de vergelijking die Elsevier elk jaar maakt. Daarbij is ook nadrukkelijk gekeken naar de veiligheid voor patiënten.
Fotobijschrift
Het project van Neonatologie is ook tot de laatste zes doorgedrongen voor de landelijke patiëntveiligheidsprijs.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.