Nieuws Zorg 2.0: eerste congres vóór en dóór zorgprofessionals

3 februari 2009


Internet in de zorg nog in kinderschoenen

Op 24 maart 2009 organiseert de Acute Zorgregio Oost / UMC St Radboud het Zorg 2.0-congres: het eerste congres over internetmogelijkheden in de zorg vóór en dóór zorgprofessionals. Het congres is een eerste stap in een lange reis om meer sámen met de patiënt de regie te gaan voeren en staat geheel in het teken van bewustwording onder zorgprofessionals.

Volop kansen internet in de zorg

De zorg is in beweging, zowel aan de zijde van de zorgverleners als aan de kant van de patiënt. Adequate informatievoorziening is daarbij uiterst belangrijk. Steeds vaker zoekt én vindt de patiënt – maar ook zijn omgeving - gezondheidsgerelateerde informatie via het internet. Voor veel zorgprofessionals daarentegen is de manier waarop en de omvang waarin patiënten dat doen nog onvoldoende bekend en zit de weg van het internet nog niet in hun systeem. Er ligt een wereld aan kansen en mogelijkheden open om met behulp van internet nog beter in te spelen op de behoefte van de patiënt en om kennis op een efficiëntere manier te delen. Denk aan de mogelijkheden die weblogs, online-communities, Twitter, podcasts, vodcasts, RSS-feeds en LinkedIn bieden bij het uitwisselen van informatie en ervaringen of het vergemakkelijken van bijvoorbeeld ziekenhuisopnames.

Interactief programma

Het Zorg 2.0 congres is bijzonder omdat het een congres vóór en dóór zorgprofessionals is. Diverse ervaringsdeskundigen belichten hun ideeën en delen hun kennis. De ochtend staat in het teken van lezingen. Iniatiefnemer en hoofd Acute Zorgregio Oost Lucien Engelen leidt de dag in met een korte ‘tour de horizon’ over internet en zorg. Daarna is het de beurt aan verschillende sprekers, waaronder Maarten Lens-FitzGerald. De jonge internetentrepreneur met kanker vertelt waarom hij zijn ziektebeeld en behandelingen uitvoerig deelt via zijn blog.

Prof. dr. Jan Kremer en Prof. dr. Bas Bloem van het UMC St Radboud bespreken hun ervaringen met de digitale IVF-poli, ParkinsonNet en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van MijnZorgNet. De Hongaarse student geneeskunde Bertalan Meskó zette twee van de meest succesvolle (Engelstalige) communities voor professionals in de gezondheidszorg. Hij wint prijs na prijs en geeft lezingen op de meest vooraanstaande universiteiten. Ook hij geeft zijn visie op de rol van internet in de zorg, zowel op het gebied van patiëntenzorg als opleidingen. Daarnaast neemt een van de grootste experts op het gebied van online marketing, Marco Derksen, de bezoekers mee naar de invloed van internet in andere ‘markten’.

Het middagprogramma heeft een praktische invulling, met compacte workshops waarin deelnemers zelf ervaren wat nieuwe media inhoudt, hoe de patiënt het middel gebruikt en vooral ook hoe de zorgprofessional het zelf zou kunnen gebruiken.

Introductie online community Acutezorg.nl

Tijdens het congres introduceert Acute Zorgregio Oost tevens de eerste online community vóór en dóór zorgprofessionals: www.Acutezorg.nl

De online community is onder meer bedoeld als centrale kennispoort: de plek waar alle relevante informatie over acute zorg verzameld en gedeeld wordt en waar medici, paramedici, verpleegkundigen en ondersteuners met elkaar in contact kunnen treden en ervaring kunnen opdoen met nieuwe media.

Voor meer informatie over het programma en voor aanmelding: www.azo.nl/zorg20.htm

Kijk voor achtergrondinformatie over de Acute Zorgregio Oost op: www.azo.nl

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet