Nieuws Vermindering delictrisico's bij psychotische TBS’ers

22 oktober 2008

TBS-gestelden met psychotische aanleg vormen een minderheid (25 à 30%) van de totale populatie, maar het blijkt nuttig om deze categorie nader te bestuderen. In het proefschrift van Kris Goethals, psychiater bij de Pompekliniek in Nijmegen, worden 'psychotische TBS'ers' vergeleken met enerzijds psychotische patiënten uit de algemene psychiatrie, anderzijds met 'gewone TBS'ers' van wie de meesten een persoonlijkheidsstoornis hebben. Goethals promoveert op 24 oktober 2008 bij het UMC St Radboud.

Ook psychotische TBS'ers vertonen niet zelden trekken van persoonlijkheidsstoornissen. Een van de conclusies van Goethals is dat het de moeite loont om bij de behandeling van psychotische patiënten bedacht te zijn op sporen van die persoonlijkheidsstoornissen. Door de diagnose tijdig scherp te krijgen, kunnen de potentieel delictgevaarlijke patiënten 'eruit gepikt worden', en (al dan niet gedwongen) behandeling krijgen. Kris Goethals stelt dat daar vaak tijd genoeg voor is, omdat er gemiddeld acht jaar ligt tussen het eerste contact met psychiatrische hulpverlening en het tijdstip van het eerste delict.

"Die tijd zou goed gebruikt moeten worden", betoogt de uit Antwerpen afkomstige psychiater, "op de eerste plaats door bedacht te zijn op deze risico's. Op de tweede plaats door een adequate behandeling te realiseren; de forensische psychiatrie biedt daarvoor tegenwoordig geschikte behandelingsmethoden. Daarnaast zou de wetgeving meer mogelijkheden moeten bieden voor vormen van 'bemoeizorg'. Dit wil zeggen vormen van behandeling waarvoor de patiënt niet bij voorbaat gemotiveerd is."

Op zich genomen zijn psychotische patiënten minder delictgevaarlijk dan persoonlijkheidsgestoorden: de risicofactoren liggen eerder in de omgeving dan in hen zelf. Psychotici zijn gevoeliger en afhankelijker van (ongunstige) omgevingsfactoren. En daardoor ook in behandelingszin beter beïnvloedbaar. Uit de praktijk blijkt echter dat psychotische TBS-patiënten voorafgaand aan hun delict veel minder behandelingsbemoeienis gehad hebben dan de gemiddelde psychotische patiënt. Dit deel van de TBS-populatie laat zich in zijn voorgeschiedenis kennen als 'zorgwekkende zorgvermijders'. Dat maakt extra aandacht, ook in de vorm van bemoeizorg, noodzakelijk én kansrijk, wil men delicten voorkomen.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet