Pasgeboren jongetjes hebben een kans van 44 procent dat zij in de loop van hun leven kanker krijgen. Voor pasgeboren meisjes is dat 38 procent.
Als individu heb je weinig aan dit soort kennis. Of je kanker krijgt hangt niet alleen af van leeftijd en geslacht, maar ook van aanleg en leefstijl. Kansen op kanker vormen echter wel nuttige informatie bij de aanpak van beleidsvraagstukken in de gezondheidszorg. Daarom publiceerde een groep kankeronderzoekers onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar kankerepidemiologie prof.dr. Bart Kiemeney in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gedetailleerde statistische gegevens over 56 verschillende vormen van kanker.
Op de foto: prof.dr. Bart Kiemeney
Hoe groot is de kans dat een vrouw van 50 voor haar 75ste overlijdt aan borstkanker? Bijna 2 procent, oftewel 1 op de 50 vrouwen. En wat is de kans voor een 50-jarige man om binnen tien jaar de diagnose prostaatkanker te krijgen? Minder dan 1 procent. Dat zijn relevante vragen voor de overheid, als er bijvoorbeeld een besluit moet komen over extra voorlichting over het nut van de mammabus of over screening op prostaatkanker.
Een groep kankeronderzoekers, werkzaam bij KWF Kankerbestrijding, UMC Utrecht, UMC St Radboud, Integraal Kankercentrum Oost en Integraal Kankercentrum Amsterdam, heeft de antwoorden op dit soort vragen berekend. Ze combineerden daarvoor gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze stelden tabellen op met de kans op 56 vormen van kanker, voor mannen en vrouwen, vanaf elke leeftijd tot elke leeftijd met intervallen van vijf jaar. Alle resultaten zijn beschikbaar op www.ikcnet.nl.
Enkele cijfers: van alle vormen van kanker is voor vrouwen de kans om borstkanker te krijgen het grootst: 13 procent. Voor mannen is de kans op prostaatkanker het grootst: 10 procent. Pasgeboren vrouwen hebben een kans van 5 procent om voor hun 50ste kanker te krijgen en een kans van 30 procent om voor hun 80ste kanker te krijgen. Voor mannen zijn deze percentages 3 en 36 procent.
Tot en met de leeftijd van 55 jaar is de kans om binnen tien jaar kanker te krijgen voor mannen en vrouwen vrijwel gelijk, maart vanaf het 60ste levensjaar wordt die kans voor mannen veel hoger. De piekleeftijd voor de kans om binnen tien jaar kanker te krijgen ligt voor zowel vrouwen als mannen op 75 jaar. Die kans is bijna 15 procent voor vrouwen en 25 procent voor mannen.
De gerapporteerde kansen hebben enkele beperkingen. Het zijn gemiddelden, die niets zeggen over iemands individuele kans. Behalve van leeftijd en geslacht hangt die ook af van erfelijke en andere factoren. Verder verschillen de risico’s op kanker voor niet-westerse allochtonen in Nederland sterk van die voor de autochtone bevolking. De hier verzamelde cijfers gelden niet voor niet-westerse allochtonen.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.