Nieuwe aanpak patiëntveiligheid in Nederlandse gezondheidszorg.
Het UMC St Radboud krijgt een Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid (IWKV) op het gebied van patiëntveiligheid. Hiermee zet het UMC St Radboud, als eerste ziekenhuis in Nederland, een belangrijke stap naar een beter en onafhankelijk toezicht op de veiligheid en kwaliteit van de patiëntenzorg. Nieuw is dat de Raad van Bestuur, sámen met artsen, verpleegkundigen en paramedici, verantwoordelijk is voor de verbetering en de toetsing van de kwaliteit van zorg. Een onafhankelijke Raad van Advies maakt onderdeel uit van het IWKV. Deze toezichthoudende raad bestaat uit externe deskundigen en afgevaardigden van patiëntenverenigingen.
Toetsing kwaliteit zorg en patiëntveiligheid
Na de crisis rond het Hartcentrum in 2006 heeft het UMC St Radboud zich sterk gemaakt voor verbetering van de patiëntveiligheid. ‘We hebben geleerd dat we sneller en adequaat moeten handelen bij signalen dat de kwaliteit van zorg niet goed is. We moeten continu alert zijn op alle handelingen die we rond de patiënt verrichten en sámen zorgen voor goede kwaliteit,’ aldus prof. dr. Melvin Samsom, lid Raad van Bestuur met aandachtsveld patiëntenzorg.
De primaire taken van het nieuwe instituut bestaan uit toetsing van de kwaliteit van zorg en het zorg dragen voor een onafhankelijke klachtenafhandeling. In het IWKV zijn twee units opgenomen: de unit Auditing en de unit Patiënttevredenheid.
De unit Auditing van het IWKV gaat jaarlijks tien tot twaalf interne onderzoeken uitvoeren bij medische afdelingen. Elke afdeling wordt minstens eens per vier jaar bezocht. Hiervoor worden per onderzoek multidisciplinaire auditteams samengesteld, eventueel aangevuld met externe deskundigen. Op basis van het rapport, de conclusies en de aanbevelingen krijgen de betrokken afdelingshoofden inzicht in hun kwaliteit van handelen en kunnen ze zonodig verbeteringen doorvoeren. Prof. dr. Melvin Samsom: ‘De Raad van Bestuur bespreekt met het betrokken afdelingshoofd het rapport en volgt het proces van verbeteringen.‘
De Raad van Bestuur kan ook zelf het IWKV een ‘critical’ audit laten uitvoeren als er signalen zijn dat de patiëntveiligheid in gevaar dreigt te komen.
De unit Patiëntentevredenheid is de intermediair tussen de patiënt en de zorgverlener op het gebied van opmerkingen, klachten en alles waarbij de patiënt meent dat er in de zorgverlening iets niet goed gegaan is.
Nieuw is de functie van klachtenbemiddelaar in het UMC St Radboud. Hij bekijkt samen met de patiënt hoe de klacht wordt behandeld. Klachten die vanwege complexiteit of ernst de expliciete aandacht van de Raad van Bestuur vragen, worden door de klachtencoördinator in behandeling genomen. Voor de behandeling van klachten blijft de externe klachtencommissie als wettelijke instantie uiteraard bestaan.
Twee wetten, een instituut
De Wet BIG regelt in Nederland de kwaliteit van zorgverlening door individuele beroepsbeoefenaren en volgens de Kwaliteitswet Zorginstellingen zijn bestuurders in ziekenhuizen verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid. De uitvoering van deze twee separate wetten zijn in het UMC St Radboud nu samengevoegd in het nieuwe Instituut voor Waarborging Kwaliteit en Veiligheid. Dat is uniek in de Nederlandse gezondheidszorg.
Het IKWV gaat in juni van dit jaar van start en is in december volledig operationeel. In het instituut werken straks 15 tot 20 medewerkers.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.