Het Prinses Beatrix Fonds heeft twee Onderzoeksprijzen van elk € 1.25 miljoen beschikbaar gesteld voor onderzoek naar spierziekten en naar hersenaandoeningen die bewegingstoornissen veroorzaken. Daarmee wil het Fonds bij zijn 50-jarig bestaan het onderzoek een krachtige impuls geven. Het Fonds spreekt van de Nederlandse Nobelprijzen voor spier- en hersenziekten. Eén van de twee prijswinnaars is prof.dr. J.A.M. Smeitink van de afdeling Kindergeneeskunde van het UMC St Radboud, zo maakte het Fonds vandaag bekend. Hij is voorgedragen na een uitvoerige selectieprocedure door een wetenschappelijke jury. De andere prijswinaar is prof. dr. Chris de Zeeuw van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Beide onderzoekers behoren tot de wereldtop, aldus het Prinses Beatrixfonds, en hebben ieder al veel belangrijke onderzoeksresultaten op hun naam staan.
Zowel Koningin Beatrix als minister M.J.A. van der Hoeven zullen aanwezig zijn bij de uitreiking van de Onderzoeksprijzen tijdens het Jubileumcongres op 26 augustus in het Beatrix Theater te Utrecht.
Slopende stofwisselingsziekten
Kinderarts Jan Smeitink (49) leidt het centrum voor mitochondriële ziekten. Deze ziekten van de energiestofwisseling komen in allerlei varianten bij kinderen en volwassenen voor. In Nederland worden jaarlijks tientallen kinderen met een dergelijke ziekte geboren. Er is tot dusver geen behandeling voor. Met het bedrag van de Onderzoeksprijs wil Smeitink hierin verandering brengen.
Bij erfelijke veranderingen in de mitochondriën - energiefabriekjes van de cel - komt de cel in energienood. Dit uit zich het meest in weefsels die extra veel energie nodig hebben zoals spieren en hersenen. Daardoor kunnen ernstige inspanningsproblemen en spasticiteit ontstaan.
Smeitink verwacht dat nieuwe medicijnen de energievoorziening in de cel kunnen herstellen. Hierdoor is een aanzienlijke verbetering in de toestand van patiënten te verwachten. Voorlopig onderzoek wijst uit dat dergelijke medicijnen bestaan. Na uitgebreid vervolgonderzoek in de testmodellen van nieuwe medicijnen, zullen op termijn klinische trials bij patiënten worden uitgevoerd. Het wordt een zeer omvangrijk project waarvoor Smeitink samenwerkingsverbanden heeft gelegd met kinderartsen, neurologen, biochemici, genetici, biologen, en organisch chemici voor de synthese van de medicijnen.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.