Nieuws Nijmeegs dierenlab bestaat vijftig jaar

7 juni 2005

In 1955 is het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) in Nijmegen opgericht. Voor het eerst in Nederland werd bij de toen nog jonge medische faculteit van de Nijmeegse universiteit een centrale proefdierfaciliteit opgericht. In latere jaren hebben andere universiteiten en instellingen dit concept overgenomen. Tegenwoordig maakt het CDL deel uit van het UMC St Radboud.

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het CDL organiseert de Nederlandse Vereniging voor Proefdieren (NVP) op 15 juni in Nijmegen het symposium "50 jaar Dier en Kennis in Nijmegen”.

In de afgelopen vijftig jaar zijn veel zaken veranderd. Er is een Wet op de dierproeven gekomen en de wetenschappelijke discipline proefdierkunde heeft inhoud gekregen. Er is een visie op proefdieren ontwikkeld, waarbij de intrinsieke waarde en de integriteit van het dier centraal staan. Iedereen die met proefdieren werkt is adequaat opgeleid en vele technieken zijn verbeterd en verfijnd. Vanuit het CDL is het initiatief genomen tot de oprichting van het tijdschrift Biotechniek en voor de opleiding van proefdierverzorgers en biotechnici.

In het proefdieronderzoek heeft zich een grote wijziging voorgedaan. Steeds meer nadruk is komen te liggen op moleculaire technieken. De mogelijkheden van genetische modificatie van met name muizen hebben een enorme vlucht genomen.

Wat niet is veranderd, is het publieke debat. Nog steeds zijn grote groepen mensen het niet eens met proefdiergebruik. Bij het CDL heeft vanaf het begin een sfeer van openheid geheerst. Iedereen die wilde, kon kennis nemen van het dierexperimentele onderzoek.

Tijdens het jubileumsymposium wordt teruggeblikt door de twee oud-directeuren van het CDL. Verder worden de mogelijkheden voor alternatieven voor dierproeven belicht en is er aandacht voor publieksvoorlichting. Tot slot zullen drie onderzoekers uit verschillende disciplines de vorderingen in hun onderzoek toelichten.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet