Met ingang van 1 maart 2021 is kinderarts-nefroloog Nicole van de Kar benoemd tot hoogleraar Complement-Gemedieerde Nierziekten aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Nicole van de Kar zal zich in het bijzonder bezighouden met onderzoek naar de zeldzame nierziekten hemolytisch-uremisch syndroom en C3-glomerulopathie.
Het onderzoek van hoogleraar complement-gemedieerde nierziekten Nicole van de Kar richt zich op het vinden van een optimale behandeling voor de twee zeldzame nierziekten hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) en C3-glomerulopathie (C3G). Bij beide ziektebeelden is het complement systeem overactief, wat uiteindelijk tot nierschade leidt.
Ziektemechanismen ontrafelen
Nicole van de Kar (1963, Ubach over Worms /Landgraaf) studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde in 1994 cum laude op haar proefschrift ‘Pathogenesis of the Hemolytic Uremic Syndrome in Childhood’. Na het voltooien van haar promotietraject vervolgde ze haar opleiding tot kinderarts en aansluitend de opleiding tot kinderarts-nefroloog. Van de Kar heeft sinds 2000 een vaste aanstelling in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, waar ze onderzoek doet naar HUS en C3G. Het is haar ambitie om de ziektemechanismen te ontrafelen die ten grondslag liggen aan deze ziekten, en zo de diagnostiek en behandeling van patiënten met HUS en C3G te verbeteren.
Dure geneesmiddelen, veilig en verantwoord
Mede door het onderzoek van Van de Kar is het Radboudumc nationaal en Europees erkend als expertisecentrum voor HUS en C3G. Het heeft de taak op zich genomen om dure weesgeneesmiddelen voor deze ziekten veilig en verantwoord in te zetten. Mede met behulp van subsidies van ZonMw zet Van de Kar zich als kinderarts-nefroloog, en nu als hoogleraar, in voor wetenschappelijk onderzoek en de meest optimale zorg voor patiënten met HUS en C3G.