19 april 2018

In 2017 zijn wij gestart met een nieuw zorgpad voor prostaatdiagnostiek. Patiënten krijgen eerst een MRI-onderzoek van de prostaat, in plaats van de gebruikelijke echogeleide prostaatpunctie (TRUS-biopsie). Alleen als op de MRI zichtbare afwijking worden gevonden, nemen we gerichte biopten met behulp van MRI of MR-TRUS fusie. En wordt eventueel verdere diagnostiek ingezet, zoals een PSMA PETCT of Nano MRI.

Inmiddels hebben we ongeveer 300 patiënten via dit sneltraject gediagnosticeerd. Uiteindelijk heeft slechts 36% van de ingestuurde mannen een biopsie nodig. Hiermee besparen we 64% van de mannen een ‘onnodige’ biopsie. Dit maakt de diagnose in dit zorgpad sneller en patiëntvriendelijker. Ook hebben we het complicatiepercentage na biopsie kunnen verlagen naar <1% ten opzichte van de reguliere 5%. Op deze manier draagt dit sneltraject bij aan doelmatige zorg.

Het diagnosetraject

Blijkt uit het MRI-onderzoek van de prostaat dat er geen afwijkingen zijn? Dan hoort uw patiënt dat uiterlijk de dag na het onderzoek en wordt hij terugverwezen naar de huisarts. Daarbij is het advies om regelmatig (elke 6-12 maanden) het PSA te laten controleren en bij twijfel toch weer te verwijzen naar de uroloog. Stellen we wel afwijkingen vast op de MRI? Dan gebruiken we de MRI-beelden om gericht prostaatbiopten te nemen middels MRI of TRUS fusie. Dit gaat nauwkeuriger en minder in aantal dan de gebruikelijke random-biopten. Binnen een week is bekend of er sprake is van kanker en in welke gradatie. De onderzoeken om eventuele uitzaaiingen op te sporen, zijn binnen uiterlijk twee weken afgerond. Het traject is ingericht volgens het ‘patiënt als partner’-principe. Op elk beslismoment tijdens en na de diagnose krijgen patiënten informatie die hen helpt zo veel mogelijk zelf hun keuzes te maken. Het Radboudumc Centrum voor Oncologie ondersteunt dit proces met digitale tools en een multidisciplinair afgewogen advies. Als we prostaatkanker ontdekken, maken we in overleg met uw patiënt een behandelplan. Daarbij beslist uw patiënt zelf hoe en in welk ziekenhuis hij behandeld wil worden. Ook behandeling in het Radboudumc is uiteraard mogelijk.

Hoe kunt u verwijzen?

Voor het sneltraject prostaatdiagnostiek kunt u uw patiënt verwijzen via Zorgdomein (Urologie > verhoogd PSA > combinatieafspraak sneltraject prostaatdiagnostiek). Let op: dit sneltraject is ontwikkeld voor mannen tussen 50 en 75 jaar met een verhoogde PSA-waarde, zonder verleden van prostaatkankerdiagnostiek en met een beperkte mate van comorbiditeit. Twijfelt u over de verwijzing? Neem dan contact op met onze polikliniek Urologie: (024) 361 38 03. Vóór de verwijzing moeten PSA-waarde en kreatinine onderzocht zijn.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet