11 oktober 2018

Patiënten met licht traumatisch schedelhersenletsel (hersenschudding) en patiënten met een licht herseninfarct worden vanuit onze Spoedeisende Hulp óf opgenomen óf ze gaan naar huis. Een groter deel van deze neurologische spoedpatiënten gaat nu vanaf de SEH naar huis.

Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten met licht traumatisch schedelhersenletsel (LTSH) die beperkte traumatische afwijking op de CT-scan hebben – bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid subarachnoïdaal bloed – of om patiënten die dronken zijn, een normale CT-scan hebben en begeleiding hebben naar huis. Ook gaat het om patiënten met een ‘licht herseninfarct’; zij hebben nog neurologische uitval maar met weinig beperking. Dat deze patiënten vanuit de SEH naar huis gaan, heeft verschillende voordelen, zoals een verlaagd risico op delier en ziekenhuisinfectie, ze kunnen prettig naar huis met behoud van zelfstandigheid en het bespaart een dure ziekenhuisopname.

Nazorg en controle

Neuroloog Ewoud van Dijk: “Uiteraard bekijken we op de SEH kritisch welke patiënten naar huis kunnen. Bij LTSH zijn bijvoorbeeld de mate van bewustzijn en de uitslag van de CT-scan belangrijke criteria. Als de patiënt er niet ernstig aan toe is en als er iemand bij is om de patiënt te begeleiden, kan deze veilig naar huis. Bij een licht herseninfarct wordt de belangrijkste analyse direct op de SEH afgerond en krijgen patiënten preventieve medicatie mee naar huis. Patiënten en hun begeleider krijgen voor de eerste 48 uur een direct telefoonnummer om contact op te nemen met de afdeling Neurologie. Als een patiënt onverwachts toch achteruit gaat, wordt de patiënt opnieuw met spoed in het ziekenhuis gezien. Alle patiënten die direct naar huis gaan, krijgen ambulante follow-up. Patiënten met een licht herseninfarct komen de volgende werkdag op de polikliniek voor een holter ECG en een gesprek over preventie en de ziekte. Zo nodig verwijzen we dan ook naar therapie in de eerste lijn.”

Wat betekent dit voor u?

Er verandert niets in uw verwijzing. Na vertrek van de patiënt van de SEH of bij opname ontvangt u uiteraard bericht hierover van het Radboudumc. Wanneer de patiënt vanuit de SEH naar huis gaat, kan het gebeuren dat er – ondanks de informatie die we patiënt meegeven, onze bereikbaarheid en nazorg – in de eerste 24-48 uur een beroep op u wordt gedaan. Bijvoorbeeld wanneer de patiënt vragen heeft over antistolling of medicatie. Uiteraard kunt u dan altijd de SEH of afdeling Neurologie bellen voor overleg. Patiënten kunnen dat ook zelf doen met telefoonnummer dat ze van ons ontvangen.

Meer nieuws


Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag

10 juli 2024

Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.

lees meer

Sneller samen naar huis na keizersnede

20 december 2021

Het is nu gebruikelijk dat kraamvrouwen na een keizersnede na 3-4 dagen ziekenhuisopname naar huis mogen. Sinds kort mogen deze vrouwen met hun baby onder bepaalde voorwaarden al eerder het Radboudumc verlaten.

lees meer

Fit de operatie in, sneller herstel met Fit4Surgery

18 oktober 2021

De komende maanden gaan steeds meer patiëntgroepen van het Radboudumc deelnemen aan het programma Fit4Surgery. Het gaat hierbij om prehabilitatie voorafgaand aan een grote operatie. Het traject vindt voor een groot deel plaats in de eerste lijn.

lees meer

Huidkankerzorg voor kwetsbare ouderen nieuw spreekuur

19 april 2018

Kwetsbare ouderen die mogelijk huidkanker hebben kunt u sinds kort verwijzen naar een gespecialiseerd spreekuur: het geriatrisch dermato-oncologie spreekuur. Tijdens dit spreekuur nemen we ruim de tijd om de context en waarden van de patiënt in kaart te brengen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet