Lopende onderzoeken PAM3: Onderzoek naar een nieuwe techniek voor borstkanker

Wetenschappelijke titel

Een nieuw apparaat (PAM3+) voor hybride fotoakoestische en echografische mammoscopie voor het evalueren van door screening gedetecteerde afwijkingen in de borst

Projectomschrijving

De PAM3+ is een nieuw apparaat voor het in  beeld brengen van de borst door middel van een techniek genaamd fotoakoestiek. Hiervoor wordt de borst kort belicht met laserlicht, waarna de bloedvaten in de borst dit licht absorberen en omzetten in een echosignaal. Dit signaal wordt gemeten waarmee uiteindelijk een 3D afbeelding gemaakt wordt van de bloedvaten in de borst. Rond tumoren zijn vaak meer bloedvaten aanwezig. Door de  bloedvaten in beeld te brengen met fotoakoestiek, proberen we tumoren op te sporen. De fotoakoestische metingen zijn pijnloos en niet-invasief. Eén meting duurt minder dan 10 minuten per borst. Tijdens het meten wordt een buikligging aangenomen en hangt de borst in een cup in een bol met water van 25 graden. De studie start begin december 2023.

Het hoofddoel van het project is om van 100 vrouwen een fotoakoestische scan van beide borsten te maken met de PAM3+. Deze beelden zullen worden vergeleken met de resultaten van de reguliere beeldvorming (mammografie, echo, en eventueel MRI) en pathologie, om te kijken welke kenmerken van een tumor zichtbaar zijn op een PAM3+ scan en op welke punten deze techniek verder kan worden verbeterd. Het einddoel van dit onderzoek is om uit te zoeken of deze nieuwe beeldvormende techniek kan worden gebruikt voor de detectie en diagnostiek van borstkanker.

De PAM3+ is ontwikkeld door Universiteit Twente en PA Imaging.

Deelnemers

100 vrouwen met een klacht in de borst die in het Radboudumc komen voor een mammografie en echo worden gevraagd voor deelname aan dit onderzoek.

Let op: u kunt zich voor deze studie niet vrijwillig aanmelden. Alleen vrouwen die zich met een klacht in de borst melden bij de huisarts en doorverwezen worden naar het Radboudumc, kunnen in aanmerking komen voor deelname. Zij zullen gevraagd worden. Deze techniek wordt nog niet gebruikt voor borstkankerscreening.

  • Medewerkers
  • Intranet