Bijna alle patiënten die een TIA of herseninfarct hebben doorgemaakt gebruiken de rest van hun leven bloedverdunners op advies van hun arts. Het doel van deze bloedverdunners is om een nieuw herseninfarct te voorkomen. Tegelijkertijd weten we dat bloedverdunners ook bijwerkingen hebben, de belangrijkste is een verhoogde kans op bloedingen. Er is weinig bekend over het risico op bloedingen bij jonge mensen die bloedverdunners gebruiken na een TIA of herseninfarct. Wij hebben dit onderzocht.
We hebben de medische dossiers bekeken van ruim 500 patiënten die een TIA of herseninfarct hebben gehad tussen de 18 en 50 jaar. Na 10 jaar bleek dat ruim 20% van de patiënten die bloedverdunners gebruikt een bloeding had doorgemaakt. Driekwart daarvan waren milde bloedingen. Jonge vrouwen hadden een hoger risico op bloedingen dan mannen. Dit werd verklaard doordat jonge vrouwen vaak overmatig bloedverlies hadden tijdens de menstruatie.
Na 10 jaar had ruim 30% van de patiënten een recidief TIA, herseninfarct of hartinfarct. Het risico op een recidief was het hoogst in het eerste jaar na een TIA of herseninfarct en nam af in de jaren daarna.
Een belangrijke kanttekening is dat we niet precies weten hoe hoog het risico op bloedingen is bij mensen die geen bloedverdunners gebruiken. De gegevens waarop het onderzoek gebaseerd is zijn relatief oud (patiënten met een TIA of herseninfarct tussen 1995 en 2010). We zullen daarom ook in de ODYSSEY populatie onderzoeken hoe vaak bloedingen voorkomen.
De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het internationale, wetenschappelijke tijdschrift ‘Neurology’.
Tot slot: als u vragen heeft over het gebruik van bloedverdunners, neem dan contact op met uw arts.