Beste lezers,
Zoals jullie begin dit jaar van ons hebben vernomen, hebben wij alle deelnemers voor de ODYSSEY studie geïncludeerd. Dit betekent dat onze onderzoekers vol enthousiasme zijn begonnen met het analyseren van de data! Begin mei kregen een aantal van onze onderzoekers de kans om hun project te presenteren op het “European Stroke Organisation Conference 2022” in Lyon. Deze projecten staan nog in de startblokken, maar de voorlopige resultaten mochten gedeeld worden met onderzoekers over de hele wereld. En deze delen wij ook graag met jullie!
Drs. Jamie Verhoeven presenteerde: “Young stroke: Cancer in disguise?”
Jamie had de eer om in de plenaire zaal voor alle bezoekers van de conferentie haar project te presenteren: de relatie tussen maligniteiten en beroerte op jonge leeftijd. Onderzoekers hebben een hypothese dat een beroerte een teken kan zijn van onderliggende maligniteiten of een verhoogd risico geeft op een maligniteit later in het leven. Jamie heeft deze hypothese onderzocht onder de jongere populatie. Via het CBS (centraal bureau van statistiek) is er data van 26.616 jonge patiënten in Nederland onderzocht. Jamie en haar collega’s vonden dat het risico op het ontwikkelen van een maligniteit na een beroerte op jonge leeftijd rond de 4% ligt, wat hoger ligt dan bij de normale Nederlandse populatie. In de toekomst zal er moeten worden gekeken welke factoren hier eventueel een rol in meespelen.
Drs. Merel Ekker presenteerde: “Trigger factors for stroke in young adults: a case-crossover study”
Voor dit project heeft Merel gekeken naar mogelijke factoren die een beroerte op jonge leeftijd kunnen ‘triggeren’ of aanwakkeren. Beroerte op jonge leeftijd is vaker zeldzaam en hebben vaak een onduidelijke oorzaak. Merel hoopt met haar onderzoeksvraag duidelijkheid te geven over triggerfactoren als een mogelijke oorzaak van een beroerte. Dit heeft zij onderzocht aan de hand van de ODYSSEY data. Zij vond dat er factoren zijn die hieraan gerelateerd zijn, zoals drugsgebruik, een infectie of het hebben van koorts, en dat deze verschillen tussen typen beroertes (infarct of bloeding). In toekomstig onderzoek zal er dieper worden gedoken in verschillende kenmerken van beroertes op jonge leeftijd, zoals bijvoorbeeld een gaatje in het hart (patent foramen ovale).
Esmée Verburgt, MSc. presenteerde: “The risk of recurrent vascular events after stroke in young adults”
Esmée mocht via een e-Poster haar project presenteren. Hierin heeft zij gekeken naar het huidige risico van een nieuwe hart- of vaatziekten na een beroerte op jonge leeftijd. Ook dit project is onderzocht aan de hand van de ODYSSEY data. Esmée vond dat het risico op een nieuw hart- of vaatziekten nog steeds rond de 20% ligt en dat dit risico het hoogst is in de eerste jaren na de beroerte. Echter zal dit een overschatting zijn, aangezien deze hart- of vaatziekten nog niet geverifieerd waren door het onderzoeksteam. De volgende stap in dit project is dan ook de hart- en vaatziekten verifiëren en het risico opnieuw bepalen.
Zoals al eerder vernoemd, zijn dit voorlopige resultaten. Dit betekent dat de analyse nog niet compleet of gepubliceerd zijn. Zodra een van deze projecten in artikelvorm mag verschijnen, delen wij deze hier. Wel hopen wij jullie zo een beeld te hebben geven van de projecten die op dit moment lopen binnen het onderzoeksteam van de ODYSSEY.
Hopelijk kunnen wij snel artikelen via deze weg delen!