Veel vrouwen passen hun voeding aan tijdens de overgang, maar duidelijke richtlijnen ontbreken. Het project MENOFOOD onderzoekt feiten en fabels over voeding en de invloed op hartgezondheid. In dit project werken vrouwen in de overgang als burgerwetenschappers samen met onderzoekers en professionals. Het doel: betrouwbare adviezen voor een gezondere overgang.
Over het onderzoek
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen, met unieke klachten en risico's tijdens de overgang. Vrouwen passen in deze periode vaak hun voedingspatroon aan om overgangsklachten te verminderen en gewichtstoename te beperken. Ze proberen diëten, kruiden en voedingssupplementen uit. Maar er zijn geen duidelijke richtlijnen. Sommige veranderingen kunnen zelfs negatieve gevolgen voor de (hart)gezondheid hebben. In dit project onderzoeken we feiten en fabels over voedingspatronen en -veranderingen bij vrouwen in de overgang: wat zegt de wetenschap, wat gaat rond in de volksmond en gebeurt in de praktijk? Burgerwetenschappers, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en gezondheidsprofessionals werken samen en gebruiken hun kennis en netwerken hiervoor. Het project MENOFOOD helpt vrouwen in de overgang en professionals met toegankelijke, betrouwbare en gerichte voedingsadviezen om overgangsklachten te verminderen en de (hart)gezondheid te verbeteren.
Wie kan deelnemen?
Alle vrouwen die in de overgang zijn of zijn geweest, kunnen deelnemen.
Ben je in de overgang (geweest)? Doe dan mee!
Je kan vanuit je eigen ervaring bijdragen aan het onderzoek naar voedingspatronen en hartgezondheid tijdens de overgang. We bouwen met jou en andere deelnemers een community op. In deze community kies je of je alleen op de hoogte gehouden wil worden over de resultaten, of een adviserende of actieve rol wil hebben als burgerwetenschapper.
Wat houdt de deelname in?
Je bepaalt zelf welke rol je hebt in MENOFOOD en of je werkzaamheden uitvoert. Je kan kiezen om alleen op de hoogte gehouden te worden van onze werkzaamheden, of om mee te helpen met onze werkzaamheden. Je spreekt met de onderzoekers af wat je kan doen en wanneer. Je ontvangt mogelijk een vergoeding, afhankelijk van je werkzaamheden.
Aan één onderdeel kan iedereen deelnemen, of je nu lid bent van onze community of niet. We willen graag zoveel mogelijk informatie verzamelen over welke voedingspatronen, kruiden, vitamines of supplementen worden gebruikt door vrouwen in de overgang en waarom. Dit mag informatie zijn uit een tijdschrift, krant, tv-programma, video, sociale media, of adviezen van familieleden en kennissen. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over wat vrouwen in het dagelijks leven doen om overgangsklachten te verminderen. Daarna onderzoeken we wat feiten en fabels zijn.
In de meest actieve rol als burgerwetenschapper, kan je onderzoekswerkzaamheden uitvoeren in samenwerking met de onderzoekers. Je kan bijvoorbeeld meehelpen artikelen lezen en samenvatten, informatie coderen en categoriseren, groepsgesprekken of interviews houden met andere vrouwen in de overgang, informatie analyseren, of onze resultaten vertalen in begrijpelijke taal en adviezen, en ze verspreiden. Wil je lid worden van onze community? Geef je hier op!
Dus, experimenteer jij weleens met voeding, kruiden, vitamines of supplementen? Stuur ons dan een link, foto, scan of andere informatie met
- bronvermelding, en
- een korte toelichting over wat je aanpast in je voeding en waarom.
Je kan dit sturen naar ons mailadres.
Partners
Erasmus MC
Hartstichting
ZonMw
Namen van onderzoekers
Kirsten Bevelander (hoofdonderzoeker)
Assistant professor Burgerwetenschap voor preventieve gezondheid
Radboudumc
Julia van Calis (projectleider)
Postdoctoraal onderzoeker Inclusieve samenwerkingsstrategieën
Radboudumc
Marjoleine
Burgerwetenschapper
Trudy Voortman (mede-onderzoeker)
Associate Professor Voeding en gezondheid
Erasmus MC
Mojgan Amiri
Promovenda Voeding en epidemiologie
Erasmus MC
Vragen en aanmelden
Heb je vragen of wil je lid worden van onze community? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen per e-mail contact met je op.
Wil je informatie opsturen over aanpassingen in je voedingspatroon om overgangsklachten te verminderen? Stuur dit dan met de bronvermelding en een korte toelichting naar onze postbus.
Meer informatie
Uitgebreide informatie over het onderzoek kunt lezen in de informatiebrief.