Wat houdt het onderzoek in?

Met dit onderzoek willen onderzoekers van het Radboudumc graag meer leren over hoe personen met de ziekte van Parkinson beslissingen nemen en hoe dit verschilt met mensen zonder de ziekte van Parkinson. Soms worden beslissingen snel genomen, bijna automatisch en met weinig moeite. Op andere momenten worden beslissingen meer doordacht overwogen, een strategie die tijd en veel moeite kost. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat verschillende delen van de hersenen betrokken zijn bij deze twee vormen van snelle en langzame besluitvorming. Snelle en automatische besluitvorming vereist gebieden diep in de hersenen, terwijl langzame, meer doordachte besluitvorming meer oppervlakkige delen van de hersenen vereist. Voor dit onderzoek hebben we een reeks spellen ontwikkeld die zowel de snelle als de langzame vorm van besluitvorming vereisen.

Dit onderzoek bestaat uit het doen van deze spellen op uw eigen computer thuis. We verwachten dat sommige mensen met de ziekte van Parkinson moeite hebben met snelle beslissingen, terwijl anderen juist moeite hebben met langzame, doordachte beslissingen. We willen weten waarom deze verschillen bestaan en hoe dit samenhangt met de ontwikkeling van de ziekte.

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?

Veel personen met de ziekte van Parkinson hebben niet alleen moeite met bewegen maar ook met denken. We denken dat deze klachten gepaard kunnen gaan met veranderingen in het vermogen om op het juiste moment de juiste (snelle of juist langzame) besluitvormingsstrategie te kiezen.  Om dit goed te kunnen onderzoeken, willen we hetzelfde onderzoek uitvoeren met mensen zonder de ziekte van Parkinson. Op die manier kunnen we de resultaten tussen de twee groepen vergelijken. Bij dit onderzoek willen we u vragen om een paar spellen op uw computer uit te voeren. De manier waarop u deze spellen speelt kan ons meer vertellen over hoe u beslissingen neemt.

Wat wordt er van de deelnemers verwacht?

Deelnemers spelen een aantal spellen en vullen enkele vragenlijsten in op hun eigen computer thuis. Dit duurt in totaal ongeveer 2 uur. Het is belangrijk dat u dit zelfstandig doet, zonder hulp van anderen. Als u vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met onze onderzoeksassistent, die u kan begeleiden. Uw antwoorden en gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen op zodanige manier anoniem worden verwerkt dat deze niet tot u te herleiden zijn.

Waaraan moet de deelnemer voldoen?

U kunt deelnemen aan dit onderzoek als u:

  • Niet de ziekte van Parkinson of andere neurologische aandoeningen heeft
  • Ouder bent dan 45 jaar
  • Een computer of laptop heeft om de taken op uit te voeren

Wat heeft de deelnemer eraan om deel te nemen aan het onderzoek?

U zult niet direct profiteren van deelname aan dit onderzoek. Door deel te nemen aan dit onderzoek helpt u mee de kennis over de besluitvorming van mensen met én zonder de ziekte van Parkinson te vergroten. Er zijn geen risico’s verbonden aan deelname.

Van welke vergoedingen is er sprake?

Er is geen sprake van een vergoeding.

Aanmelden of vragen?

Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen over het CogPDim-onderzoek, of wilt u zich aanmelden? Neem dan gerust contact op met het onderzoeksteam via de helpdesk:

  • E-mail: info@onderzoek-parkinson.nl
  • Telefoon: (024) 80 80 141 (van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -10.00 uur en van 13.30-15.30 uur)

 

>>> Terug naar het overzicht met onderzoeken van Research Support (Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen)

  • Medewerkers
  • Intranet