Heads-Up: Het slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten

Wat houdt het onderzoek in?
De ziekte van Parkinson geeft verschillende klachten. Bij sommige mensen met parkinson of een parkinsonisme ontstaan problemen met de bloeddruk, die zich bijvoorbeeld uiten als duizeligheid bij het opstaan. Met dit onderzoek gaan wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen en het Leiden Universitair Medisch Centrum kijken of ze deze bloeddrukproblemen tegen kunnen gaan door in de nacht schuin met het hoofd omhoog (Heads-Up) te slapen. Deze methode is al een lange tijd bekend als behandeling voor een lage bloeddruk bij het staan, maar de onderzoekers gaan dit nu voor het eerst bij mensen met parkinson onderzoeken.

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Problemen met de bloeddruk kunnen erg vervelend zijn. Zeker een te lage bloeddruk bij het staan kan vervelende gevolgen hebben (denk bijvoorbeeld aan duizeligheid, oorsuizen of vertraagd denken). Deze problemen gaan vanzelf weer weg als u gaat zitten of liggen. Ongeveer de helft van de mensen die hier last van heeft, heeft ook een te hoge bloeddruk bij het liggen. Dit heeft op de lange termijn ook vervelende gevolgen voor de gezondheid. Doordat beide bloeddrukproblemen tegelijk voorkomen zijn ze niet goed te behandelen met medicijnen. Daarom wordt er in het Heads Up project onderzocht of schuin slapen tegelijk helpt bij een te hoge bloeddruk bij het liggen en bij een bloeddrukdaling bij het staan. De onderzoekers kijken ook hoe dit het beste bij mensen thuis toegepast kan worden. Hiermee kunnen er nieuwe richtlijnen ontwikkeld worden voor de toepassing van schuin slapen als behandeling van bloeddrukproblemen bij parkinson. Uiteindelijk kan deze behandeling dan bij meer mensen met parkinson op de juiste manier toegepast worden ter behandeling van bloeddrukproblemen.

Waaraan moet de deelnemer voldoen?

  • De onderzoekers zijn op zoek naar 50 mensen met de ziekte van Parkinson of een Multipele Systeem Atrofie (MSA), een type parkinsonisme, die een lage bloeddruk bij het staan of opstaan hebben. Dit kunt u bijvoorbeeld merken als u duizelig bent bij het opstaan.
  • Deelnemers moeten ook een hoge bloeddruk hebben bij het liggen. Het kan zijn dat u dit niet weet, omdat u daar in het dagelijks leven niets van merkt.
  • Bent u benieuwd of u mee kunt doen aan dit onderzoek, maar zijn de bloeddrukmetingen nog niet gedaan? Het studieteam kan deze samen u uitvoeren, vanuit huis of tijdens een afspraak in het Radboudumc of LUMC.

Wat wordt er van de deelnemer verwacht?
Deelname aan dit onderzoek duurt zeven weken. Aan het begin en aan het einde van de zeven weken komt u langs in het Radboudumc of het LUMC voor een afspraak van drie uur. De onderzoekers nemen dan een aantal metingen en vragenlijsten af. Na het bezoek verdelen ze alle deelnemers door middel van loting over twee groepen. De groepen verschillen in de hoek van het verhoogde hoofdeinde. Na het bezoek zult u eerst thuis één week op een plat matras slapen. Daarna zult u onder begeleiding van de onderzoekers elke twee weken een stuk schuiner gaan slapen. In totaal slaapt u in drie verschillende hoeken. Tijdens deze zeven weken voert u vier keer een gesprek met de onderzoekers via een videoverbinding, en word u gevraagd elke dag bloeddruk- en gewicht metingen uit te voeren. Dit kost u elke dag ongeveer tien minuten.

Wat heeft de deelnemer eraan om deel te nemen aan de studie?
Door mee te doen aan de Heads-Up studie kunt u onder begeleiding ervaren hoe het is om schuin te slapen, en te merken of dit u helpt. U draagt daarmee bij aan het vergroten van de kennis over de behandeling van bloeddrukproblemen bij de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.

Van welke vergoedingen is er sprake?
De reiskosten die u maakt door deelname aan dit onderzoek worden vergoed. U kunt er ook voor kiezen om het materiaal wat we gebruiken om het matras schuin te zetten, na afloop van het onderzoek te houden.

Aanmelden of vragen?
Heeft u parkinson of MSA en last van een lage bloeddruk?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor uw vragen of om u aan te melden.
Wij zijn bereikbaar op het mobiele nummer 06-29677748 en via HeadsUp.neuro@radboudumc.nl.
Deelnemen aan dit onderzoek kan nog tot en met april 2024.

  • Medewerkers
  • Intranet