SENSS:
Onderzoek naar het effect van leefstijlbehandeling op de kwaliteit van leven en ziekte symptomen van mensen met parkinson
Doelgroep: Parkinson
Duur: 12 maanden
Contact: 3 vragenlijsten
Locatie: thuis
Wat houdt het onderzoek in?
Met dit onderzoek vergelijken we twee vormen van een leefstijlbehandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson. Eén groep gaat na een intakegesprek met een leefstijlcoach zelfstandig aan de slag met de opgestelde leefstijldoelen. De andere groep krijgt continue begeleiding van de leefstijlcoach om aan de leefstijldoelen te werken. We kijken wat het effect is van deze leefstijlbehandeling op de kwaliteit van leven en ziektesymptomen. Tot slot kijken we hoe de deelnemers deze aanpak hebben ervaren.
Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Een gezonde leefstijl kan helpen om de klachten van parkinson te verminderen.Toch is leefstijlbehandeling nog maar een klein onderdeel van de gewone zorg. Effecten van losse leefstijlonderdelen zoals voeding en beweging zijn vaak onderzocht. Maar over het effect van een aanpak met aandacht voor meerdere leefstijlonderdelen is nog weinig bekend. Dat willen we met dit onderzoek verder bekijken. De titel van het onderzoek ‘SENSS’ staat voor de vijf belangrijke leefstijldomeinen waar we ons op richten: stress, beweging, voeding, slaap en zelfmanagement.
Waaraan moet de deelnemer voldoen?
Voorwaarden om mee te doen zijn:
- U heeft de ziekte van Parkinson
- U bent in staat om vragenlijsten in te vullen
- U bent in het bezit van een apparaat om te (video)bellen
Wat wordt er van de deelnemer verwacht?
Intensiteit
Het onderzoek gebeurt helemaal op afstand. U hoeft niet naar het Radboudumc te komen. Het onderzoek duurt 12 maanden. Hoeveel tijd u aan de leefstijlbehandeling besteedt, is voor iedereen anders. Dit hangt af van uw doelen en situatie. Samen met de leefstijlcoach kiest u wat het beste voor u is. Sommige onderdelen kosten extra tijd voor afspraken of opdrachten, maar u bepaalt wat past bij uw leven.
Welke metingen worden verricht?
- Vragenlijsten: U vult drie keer vragenlijsten in: aan het begin, na 6 maanden en na 12 maanden. Dit kost ongeveer 2 uur per keer.
- Horloge: U draagt een horloge om uw beweging en slaap te meten. Dit doet u aan het begin en aan het eind van het onderzoek, telkens 1 week.
- Leefstijlkeuzehulp: U vult dit in aan het begin van het onderzoek. Dit kost gemiddeld 30 tot 40 minuten.
- Intakegesprek met de leefstijlcoach: Dit gesprek duurt 30 tot 60 minuten.
Overig
U houdt ook bij hoeveel zorg u gebruikt tijdens het onderzoek. Dit kost weinig tijd en kunt u tegelijk met de vragenlijsten invullen.
Wat heeft de deelnemer eraan om deel te nemen aan de studie?
Met deelname aan het onderzoek helpt u mee aan nieuwe inzichten in mogelijke effecten van leefstijl behandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Van welke vergoedingen is er sprake?
U krijgt geen vergoeding voor deelname aan dit onderzoek. In principe zijn er geen kosten verbonden aan het onderzoek. U hoeft niet (extra) te reizen voor dit onderzoek. Er is dus ook geen sprake van een vergoeding voor reiskosten. De intake en (eventueel) begeleiding door de leefstijlcoach worden kosteloos aangeboden.
Vragen of aanmelden?
Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen over dit onderzoek of wilt u zich aanmelden?
Neem dan gerust contact op met het onderzoeksteam via de helpdesk.
E-mail: info@onderzoek-parkinson.nl
Telefoon (024) 8080141 (van maandag tot en met vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30 -15.30 uur).