Cognitive Flexibility and Creativity in People with Parkinson’s
Wij onderzoeken de relatie tussen medicijngebruik, creativiteit, flexibel denkvermogen en parkinson. Hiervoor hebben wij een nieuw onderzoek ontwikkeld, dat bestaat uit een aantal testen.
Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Creatief bezig zijn beïnvloedt het dopamine systeem. Om zorg op maat te ontwikkelen, willen we inzicht krijgen in de invloed van denkpatronen en medicatie op creativiteit.
Wat wordt er van de deelnemers verwacht?
- De deelnemers nemen deel aan:
Eén online vragenlijst vooraf, die ongeveer 40 minuten duurt, Eén screeningssessie van ongeveer 100 minuten.Twee sessies die allebei ongeveer 70 minuten duren,(dus 140 minuten in totaal) Mensen die medicatie gebruiken worden één keer gemeten tijdens de ON- en één tijdens de OFF-fase (mensen nemen van tevoren gedurende 12 uur geen medicatie). Eén interview thuis van ongeveer 40 minuten, als de deelnemer hiermee akkoord gaat. - Een reeks testen die de volgende onderdelen onderzoekt:
Parkinson-gerelateerde klachten, creativiteit, flexibel denkvermogen, kleur- en emotiewaarneming, cognitie, schommelingen in stemming en gedrag door eventueel gebruik van dopamine-medicatie (indien van toepassing). - Alleen deelnemers die medicatie gebruiken, worden één keer getest tijdens een OFF (UIT) moment. Dit betekent dat ze de avond ervoor geen medicatie innemen en 's ochtends zonder medicatie naar het onderzoek komen. Na de eerste testronde krijgt de deelnemer na overleg zijn eigen medicatie of een dosis levodopa. Vervolgens doen ze de testronde nog een keer.
Waaraan moet een deelnemer voldoen?
De mensen met parkinson:
- 18 jaar of ouder
- diagnose ziekte van Parkinson
- in staat om alle sessies bij te wonen
- symptomen begonnen tussen 18-40 jaar (young-onset Parkinson)
- mensen die geen dopamine-medicatie gebruiken, als ook mensen die levodopa en/of dopamine-agonisten (Pramipexol, Ropinirol) gebruiken
- geen DBS
De mensen zonder parkinson:
- tussen de 35-55 jaar oud
- niet gediagnosticeerd met een neurologische aandoening
- bereid om de sessies bij te wonen
Wat zijn de voordelen van deelname aan het onderzoek?
Deelnemers spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van een nieuwe onderzoeksmethode. Hun betrokkenheid kan uiteindelijk bijdragen aan het vormgeven van vernieuwende therapieën en behandelingen. Deelnemers hebben geen direct persoonlijk voordeel.
Krijgt de deelnemer een vergoeding?
De deelnemer krijgt reiskostenvergoeding.
Vragen of aanmelden
Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen over dit onderzoek of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met de helpdesk.
E-mail: info@onderzoek-parkinson.nl
Telefoon (024) 80 80 141 (van maandag tot en met vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30 -15.30 uur).